Шоколадов кекс с шоколадова глазура и ягоди
Продукти
-
150
г
масло
-
5
яйца
-
180
г
захар
-
1
ванилия
-
0,5
ч.л.
сода
-
0,5
ч.л.
бакпулвер
-
200
г
брашно
-
50
мл.
прясно мляко
-
2
с.л.
какао
-
200
г
шоколад
-
щипка
сол
-
за гарниране:
-
120
г
ягоди
-
за глазурата:
-
250
г
шоколад
Начин на приготвяне
- Шоколада и маслото разтапяме заедно, на водна баня и оставяме да се охладят.
- Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме ванилията и щипката сол.
- Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера и содата.
- Към яйчната смес прибавяме брашното и какаото, като бъркаме внимателно. След това добавяме и прясното мляко. Накрая слагаме маслото и шоколада.
- Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
- Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна, (проверяваме с клечка за готовност).
- За глазурата: разтапяме шоколада на водна баня и с него заливаме кекса, след като вече е поизстинал.
- След това почистваме и нарязваме ягодите и ги подреждаме върху глазурата.
- Оставяме да се стегне леко в хладилник и сервираме.