Шоколадов сладкиш с моркови

Продукти

  • 2 ч.л. сода
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 5 яйца
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. канела
  • 150 г кафява захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 щипка сол
  • 3 ч.ч. моркови
    , настъргани
  • 1 ч.ч. орехи
  • 2 с.л. какао
    на прах, натурално
  • 160 г черен шоколад
    , разтопен на водна баня
  • за глазурата:
  • 225 г крема сирене
    със стайна температура
  • 6 с.л. масло
    - обезсолено, на стайна температура
  • 2 ч.ч. пудра захар
  • 1 ч.л. ванилия
    , екстракт
  • 2 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. В голяма купа смесваме брашното с бакпулвера, захарта, канелата, содата и солта. 
  2. Разбъркваме ги добре и добавяме олиото на тънка струйка, и разбитите яйца, едно по едно. 
  3. Прибавяме разтопения на водна баня шоколад и разбиваме добре. 
  4. След това добавяме морковите и счуканите орехи. Разбъркваме сместа до хомогенност.
  5. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 45 минути.
  6. За глазурата: разбиваме добре крема сиренето и маслото. След това, добавяме бавно пудрата захар и бъркаме докато сместа стане хомогенна. Когато сместа е готова, добавяме ванилията и лимоновия сок.
  7. Сладкиша намазваме/покриваме с крема и оставяме в хладилник за около 3-4 часа. 
  8. По желание, преди сервиране поръсваме сладкиша с малко орехови ядки.