Продукти
-
100
г
брашно
-
1
ч.л.
бакпулвер
-
щипка
сол
-
1
с.л.
какао
натурално и 1 с.л. натурално какао за украса
-
120
г
краве масло
-
90
г
захар
-
120
г
шоколад
натурален (минимум 56 процента какао)
-
100
мл.
кафе
сварено
-
1
яйце
-
180
г
малини
и 20 г малини за украса
- за глазурата:
-
75
г
шоколад
натурален
-
60
мл.
сметана
течна, готварска
-
12
г
краве масло
(на стайна температура)
-
1
с.л.
ром
или коняк, (по желание)
Начин на приготвяне
- Сипваме кафето в тенджера и прибавяме маслото и захарта, които разтапяме на умерен огън.
- Махаме тенджерата от котлона и прибавяме настъргания шоколад.
- Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, щипка сол и 1 с.л. какао.
- Изсипваме брашнената в шоколадовата смес и разбъркваме до еднородност.
- Добавяме яйцето и разбъркваме тестото още веднъж.
- Намасляваме форма за торта с диаметър 18 см. и я застиламе с хартия за печене.
- Изсипваме половината от тестото.
- Отгоре нареждаме малините и ги покриваме с останалото тесто.
- Печем тортата в предварително загрята фурна на 180-190 градуса, за около 50 минути.
- Охлаждаме готовата шоколадова торта и я поръсваме с останалото какао и я украсяваме с малини. Вместо с какао, може да я залеем с шоколадова глазура и след това да я украсим с малини.
- За глазурата: Кипваме сметаната и я отнемаме от котлона.
- Прибавяме настъргания шоколад и маслото (по желание и ром).
- Разбъркваме до пълно разтваряне на маслото и шоколада.
- Топлата глазура изливаме върху изстудената торта (задължително тортата трябва да е изстудена).