Шоколадова торта с малини

Продукти

  • 100 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 с.л. какао
    натурално и 1 с.л. натурално какао за украса
  • 120 г краве масло
  • 90 г захар
  • 120 г шоколад
    натурален (минимум 56 процента какао)
  • 100 мл. кафе
    сварено
  • 1 яйце
  • 180 г малини
    и 20 г малини за украса
  • за глазурата:
  • 75 г шоколад
    натурален
  • 60 мл. сметана
    течна, готварска
  • 12 г краве масло
    (на стайна температура)
  • 1 с.л. ром
    или коняк, (по желание)

Начин на приготвяне

  1. Сипваме кафето в тенджера и прибавяме маслото и захарта, които разтапяме на умерен огън.
  2. Махаме тенджерата от котлона и прибавяме настъргания шоколад. 
  3. Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, щипка сол и 1 с.л. какао.
  4. Изсипваме брашнената в шоколадовата смес и разбъркваме до еднородност.
  5. Добавяме яйцето и разбъркваме тестото още веднъж.
  6. Намасляваме форма за торта с диаметър 18 см. и я застиламе с хартия за печене.
  7. Изсипваме половината от тестото.
  8. Отгоре нареждаме малините и ги покриваме с останалото тесто.
  9. Печем тортата в предварително загрята фурна на 180-190 градуса, за около 50 минути.
  10. Охлаждаме готовата шоколадова торта и я поръсваме с останалото какао и я украсяваме с малини. Вместо с какао, може да я залеем с шоколадова глазура и след това да я украсим с малини.
  11. За глазурата: Кипваме сметаната и я отнемаме от котлона.
  12. Прибавяме настъргания шоколад и маслото (по желание и ром).
  13. Разбъркваме до пълно разтваряне на маслото и шоколада. 
  14. Топлата глазура изливаме върху изстудената торта (задължително тортата трябва да е изстудена).