Продукти
-
80
г
червен лук
-
12
сушени домата
-
8
гъби
средно големи
-
800
г
спанак
- за дресинга:
-
сол
на вкус
-
50
мл.
бял соев сос
-
100
мл.
балсамов оцет
-
150
г
орехи
-
300
мл.
зехтин
- за млечния мус:
-
3
г
див лук
ситно нарязан
-
5
г
магданоз
ситно нарязан
-
80
г
сирене
обезсолено
-
250
г
цедено кисело мляко
-
5
г
копър
ситно нарязан
-
0,5
скилидка
чесън
ситно нарязан
- за ореховата бисквитка:
-
100
г
орехи
-
100
г
масло
-
100
г
белтъци
-
100
г
брашно
Начин на приготвяне
- Измиваме и почистваме зеленчуците. Обелваме гъбите и лука.
- Сушените домати нарязваме на едро. Лука режем на тънки шайби.
- В купа, смесваме всички продукти и ги заливаме с дресинга. Ако е необходимо добавяме още сол.
- Разбъркваме внимателно.
- За дресинга: Изпичаме орехите. Обелваме люспите.
- Нагряваме зехтина и добавяме орехите.
- Завиваме ги със стреч фолио и оставяме така за 24 часа, на стайна температура. После добавяме останалите съставки и прибавяме към салатата.
- За муса: Отцеждаме млякото между 6 и 8 часа. Натрошаваме сиренето. Добавяме ситно нарязаните подправки и разбъркваме.
- За бисквитката: На стайна температура разтапяме маслото. Разбиваме леко белтъците. Нарязваме орехите на ситно.
- Пресяваме брашното върху белтъка. Добавяме орехите и маслото.
- Разбъркваме с миксер.
- Оставяме сместа в хладилник за 2 часа, да се стегне.
- Изваждаме я от хладилника и оставяме около 20-30 минути да "отпусне".
- След това разстиламе върху тавичка с хартия за печене в желаната форма.
- Печем на 180 градуса, около 10-12 минути.
* Спаначена салата с млечен мус и орехови бисквитки може да опитате в ресторант „La Terrazza di Serdica“.