Спаначена салата с млечен мус и орехови бисквитки

Продукти

  • 80 г червен лук
  • 12 сушени домата
  • 8 гъби
    средно големи
  • 800 г спанак
  • за дресинга:
  • 100 мл. балсамов оцет
  • 150 г орехи
  • 300 мл. зехтин
  • 50 мл. бял соев сос
  • сол
    на вкус
  • за млечния мус:
  • 250 г цедено кисело мляко
  • 80 г сирене
    обезсолено
  • 3 г див лук
    ситно нарязан
  • 5 г магданоз
    ситно нарязан
  • 5 г копър
    ситно нарязан
  • 0,5 скилидка чесън
    ситно нарязан
  • за ореховата бисквитка:
  • 100 г орехи
  • 100 г масло
  • 100 г белтъци
  • 100 г брашно

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и почистваме зеленчуците. Обелваме гъбите и лука.
  2. Сушените домати нарязваме на едро. Лука режем на тънки шайби.
  3. В купа, смесваме всички продукти и ги заливаме с дресинга. Ако е необходимо добавяме още сол.
  4. Разбъркваме внимателно.
  5. За дресинга: Изпичаме орехите. Обелваме люспите.
  6. Нагряваме зехтина и добавяме орехите.
  7. Завиваме ги със стреч фолио и оставяме така за 24 часа, на стайна температура. После добавяме останалите съставки и прибавяме към салатата.
  8. За муса: Отцеждаме млякото между 6 и 8 часа. Натрошаваме сиренето. Добавяме ситно нарязаните подправки и разбъркваме.
  9. За бисквитката: На стайна температура разтапяме маслото. Разбиваме леко белтъците. Нарязваме орехите на ситно.
  10. Пресяваме брашното върху белтъка. Добавяме орехите и маслото.
  11. Разбъркваме с миксер.
  12. Оставяме сместа в хладилник за 2 часа, да се стегне.
  13. Изваждаме я от хладилника и оставяме около 20-30 минути да "отпусне".
  14. След това разстиламе върху тавичка с хартия за печене в желаната форма.
  15. Печем на 180 градуса, около 10-12 минути.

* Спаначена салата с млечен мус и орехови бисквитки може да опитате в ресторант „La Terrazza di Serdica“.