„Въздух” от шоколад с хайвер от ягоди върху кошничка от карамел

Продукти

  • 100 г захар
  • 2 г соев лецитин
  • 250 мл. вода
  • 85 г черен шоколад
  • за хайвера:
  • 250 г ягоди
  • 3 г калций
  • 2 г алгинат
  • 500 мл. вода

Начин на приготвяне

  1. Разтопяваме шоколада с 250 мл. от водата до кипване. 
  2. Прибавяме лицитина и оставяме за 10-20 минути в хладилник. 
  3. След това пасираме шоколада до получаване на пяна, която отделяме и поставяме във фризер, до замръзване. 
  4. От захарта и малко вода правим карамел, който оформяме във форма по желание, върху хартия за печене. 
  5. За хайвера от ягоди: Ягодите изцеждаме на сок. Прецеждаме го и прибавяме алгината. Разбъркваме до пълно разтваряне. В отделен съд към водата прибавяме калция. Накапваме сока от ягоди в калцираната вода. По този начин получаваме „хайвер”, който изплакваме в студена вода (за отмиване на калциевия разтвор).
  6. Преди сервиране, напълваме кошничката с "въздуха" от шоколад и поръсваме с хайвера от ягоди.