Продукти
-
джоджен
-
черен пипер
-
70
мл.
олио
-
1
праз лук
-
1
морков
-
1
ч.ч.
ориз
-
500
гр
кълцано свинско месо
-
зехтин
-
400
г
кисела зелка
листа
-
сол
Начин на приготвяне
- Нарязваме на ситно праз лука и моркова. Запържваме ги на тиган в малко зехтин. Добавяме месото и запържваме за около 5-6 мин.
- Добавяме ориза и пържим докато стане стъклен, доливаме малко гореща вода. Задушаваме ги за 5-10 минути в тигана.
- Сваляме от котлона и добавяме подправките. Разбъркваме хубаво.
- Във всяко зелево листо слагаме по 1 лъжица от сместа и загръщаме сърмичките. По желание можем да напълним и няколко сухи червени чушки, които предварително сме накиснали в гореща вода, за да набъбнат.
- Нареждаме ги в тавичка, в която сме разстлали предварително няколко зелеви листа.
- Заливаме с 2 чаени чаши вода и покриваме с алуминиево фолио.
- Оставяме ги да врат на умерена фурна до готовност. Махаме фолиото в последните 10 мин. от печенето, за да се зачервят.
- Сервираме топли. По желание приготвяме сос "Бешамел" и ги заливаме. Може да гарнираме с пресен магданоз.