Close search

"Часът и мястото на срещата са известни"

"Часът и мястото на срещата са известни" "Часът и мястото на срещата са известни" photo-credit

Днес сядаме в кухнята с един страхотен журналист и телевизионен водещ, ТВ легендата - Иван Гарелов. И не, няма да си говорим за политика и журналистика, а ще се потопим в света на хубавата храна, красивите места и малките жестове...

Пътувал си много по света. Кухнята и културата на хранене на коя страна ти направиха най-силно впечатление?

През 80-те години посетих Китай. Бях поразен от култа към храната у китайците. Където и да се намирахме на снимки, придружаващите ни китайци прекъсваха работа и точно в 12 часа сядахме около кръглата маса. Знаех, че китайската кухня е популярна по света, но не очаквах, че в самия Китай тя е представена с цялото си богатство. Все пак е имало културни революции, комунизъм. Но кухнята е непокътната. За 20 дни напълнях 8 кг.

Знам, че харесваш гръцката кухня. Кое ястие от нея може да определиш като любимо?

Пайдакия - това са печени на скара агнешки котлети. Най-добре се правят в планинската част на централна Гърция и в района на Атина, където е столицата Атина. Там се отглеждат най-вкусните агнета.

Кое е най-нетрадиционното ястие, което си опитвал? И може би нещо, което нашата култура не приема?

Кучетата във Виетнам. Беше по времето на китайско-виетнамския военен конфликт. Чуждите журналисти бяхме настанени в държавен хотел, където ни и хранеха. Кучешките пържоли според виетнамците е специалитет.

Кои са ястията, които предпочиташ най-много от международната кухня?

Средиземноморските.

А от българските? Кои са ти любими?

Зависи от сезона. Все пак предпочитам всичко с кайма - мусака, сарми, пълнени чушки, кюфтета.

Любима напитка? Важна ли е тя за хубавата вечеря например?

Малка ракия за аперитив и червено вино с храната.

Ти си страхотен кулинар - умееш да готвиш и да се наслаждаваш на хубавата храна и традициите свързани с нея. Би ли споделил любимата си рецепта?

Агнешка супа с 8 зеленчука - пресен лук, джоджен, девесил, лапад, лобода, киселец, магданоз и ...не мога да се сетя за осмия :)  На второ място е рибената чорба. Тайната на агнешката супа е в последователността, с която се слагат зеленчуците. Мерудиите са най-накрая.

Скъп изискан ресторант или вкусна храна в уютна домашна (или в по-непринудена) обстановка?

Все повече предпочитам домашната обстановка.

Любовта на мъжа минава ли през стомаха?

За любовта може би е малко пресилено, но доброто настроение със сигурност.

Скоро празнува юбилей. За какво все още продължаваш да мечтаеш?

За цяла телевизия по интернет. Да посетя Мексико. Достижими неща.

Ако не беше в България, къде би живял и защо?

В Гърция заради морето, слънцето, хората, музиката. И храната.

Любовта е?

Любовта е всеобемна.

Малък жест или голям подарък?

Малък жест.

Сладко или солено?

Солено.

Автор: Нина Тодорова, Kulinaria.bg

Снимка: Личен архив

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK