Close search

Баклава с фъстъци и локум

5.0
от общо 126 глас
Време: 24 ч. и 70 мин.
Ниво: средно
Порции: 10

Баклава с фъстъци и локум photo-credit Сочна баклава с фъстъци и локум

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Намазняваме тавичка и поставяме в нея 3 точени кори, напръскваме ги разтопено масло. Смесваме фъстъците, локума, канелата и ванилията. Разстиламе малко от сместа върху корите, след това слагаме още 3 кори, напръскани с масло, а после поръсваме с фъстъчената смес. Продължаваме, докато свършат корите и орехите, и завършваме с кора. Преди печенето нарязваме баклавата в тавата на квадратчета или ромбчета. 
  2. Печем в предварително загрята (до 200 градуса) фурна, до силно зарозовяло (около 50 минути). 
  3. Междувременно приготвяме сиропа, като залеем захарта с вода. Добавяме ванилия и сока от лимона. Оставяме да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти. 
  4. След като е изстинала добре, заливаме опечената баклава с горещия сироп. Оставяме я да се напой хубаво (на стайна температура) - около 24 часа. 
  5. Сервираме в десертни купички или чинии. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK