Close search

"Букет" от суши

4.3
от общо 131 гласа
Време: 2 ч.
Ниво: трудно
Порции: 1

"Букет" от суши photo-credit "Букет" от суши с уасаби и соев сос

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Измиваме ориза с пръсти под студена течаща вода, няколко пъти за няколко минути, след което го изсипваме в 750 мл. студена вода. 
  2. След като заври, намаляваме котлона до край, и варим 15 минути, без да отваряме капака. Когато минат 15 минути, отстраняваме ориза от котлона и го оставяме да почине без да отхлупваме.
  3. Меджувременно в малка купа сипваме японския оцет, захарта и солта. Затопляме сместа за 30 секунди в микровълнова, колкото да се разтвори захарта. Оставяме ориза да се охлади леко, след което внимателно, върху дървена лъжица, сипваме оцетната смес. Разбъркваме добре, без да мачкаме ориза. 
  4. Краставицата и авокадото нарязваме на ивици, за да не потъмнее авокадото. След като го нарежем, изстискваме малко лимон върху него. Рогозката за навиване увиваме във фолио.
  5. Приготвяме всички продукти, разпределяме рибите, сипваме малко соев сос в купичка, малко "Уасаби" и разстиламе листата "Нори". В купа с вода намокряме ръцете си и взимаме малко от ориза. 
  6. Разстиламе леко с пръсти върху лист "Нори", като оставяме по 2 см. от двата края на листа.
  7.  Подреждаме продукти по избор. Например парчета авокадо, сьомга, краставица и малко "Филаделфия". Захващаме с пръси продуктите в средата и започваме да навиваме на стегнато руло, като притискаме леко. 
  8. Потапяме пръст в соевия сос и намазваме края на листото (частта без ориза), и навиваме докрай, като по този начин залепваме водораслото.
  9. Изваждаме изпод рогозката вече готовото руло, и го нарязваме на равни парчета. В зависимост от дебелината, се получават от 6 до 8 хапки.
  10.  Правим рула до изчерпване на продуктите, като вариациите за пълнежа са според вкуса ни.
  11. За "Нигири" - мокрим ръцете си с вода и взимаме малка топка ориз, като притискайки с показалеца и средният пръст, правим малко правоъгълниче. Намазваме с фин слой "Уасаби" и залепваме отгоре парче риба - змиорка, сьомга или тон. 
  12. За "Калифорния Рол" - разстиламе кора "Нори" и прилепваме ориза от край до край, след което го обръщаме върху рогозката и редим продуктите в средата, директно на водораслото, като намазваме с малко "Филаделфия", подреждаме авокадо, краставица, скарида или друга риба. След това навиваме и нарязваме по същия начин, като готовите ролца, и ги овалваме в сусам.
  13. Платото декорираме с различни парчета риба, сусам, или каквото ни е "под ръка".
  14. Вече готовото плато сервираме, като до всяка малка чинийка слагаме купичка с "Уасаби" и соев сос, а джинджифилът е задължителен след смяна на различната хапка - за да усетим най-добре вкуса на следващата. 

Съвет: 

Голямо разнообразие от продукти за "Суши" може да намерите в магазините "Пикадили".

Още от : риба

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK