Close search

Черешова торта

4.6
от общо 134 гласа
Време: 55 мин.
Ниво: трудно
Порции: 12

Черешова торта photo-credit Черешова торта с какао и черен шоколад

Продукти

Начин на приготвяне

  1. За блата: Разбъркваме в купа брашното, бакпулвера и какаото. Отделно разбиваме яйцата и 200 гр. от захарта. Добавяме водата и постепенно на части изсипваме сухата смес. Намасляваме кръгла форма с диаметър 26 см. или покриваме дъното с хартия за печене. Изсипваме сместа и печем на 200 градуса около 6-7 минути. Изваждаме блата и го оставяме да се охлади. В чиния за сервиране слагаме охладения блат и го закопчаваме с тортен ринг. Намазваме го тънко с черешов конфитюр. 
  2. За крема: Разтваряме желатина в 50 мл. студена вода и го оставяме за 10 минути да набъбне. След това го слагаме на водна баня на котлона, като внимаваме водата да не заври (за около 1 минута при непрекъснато бъркане докато се втечни). Смесваме киселото мляко, разбитата сметана и 100 гр. захар, и добавяме желатина. Рабъркваме внимателно с лъжица. Изсипваме готовия крем върху блата. Срязваме черешите на две - махаме костилките и ги изсипваме върху крема. Слагаме тортата във фризер за около 2 часа. Изваждаме я и внимателно с нож отлепяме стените от вътрешната страна на ринга. Откопчаваме я и пристъпваме към украса. 
  3. За украсата: Разтопяваме маслото и шоколада на водна баня и с помощта на лъжичка сипваме неравномерно върху тортата. По желание настъргваме шоколад или шприцоваме розички от сметаната и украсяваме с череши.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK