Close search

Класически щолен

5.0
от общо 126 глас
Време: 60 мин.
Ниво: лесно
Порции: 12

Класически щолен photo-credit Коледен щолен

Продукти

Начин на приготвяне

1. Разтваряме маята в малко затоплено мляко с щипка захар и малко брашно. Изчакваме да удвои обема си. В голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче. Изсипваме маята, разтопеното масло, захарта, подправките, яйцата и жълтъците.

2. Омесваме добре и добавяме останалото прясно мляко. Замесваме гладко тесто и го оставяме около 15 мин. в хладилника.

3. В отделна купа разбъркваме захаросаните портокалови, лимонови кори, стафиди, бадеми, ром, пудра захар, ликьор и ванилия. Разстиламе тестото на правоълълник и нареждаме отгоре корите и ядките.

4. Прегъваме тестото и с точилка го разточваме, така че ядките и корите да станат хомогенни с него. Оформяме три равни топки от тестото и ги правим на рула, като леко ги сплескваме.

5. Оставяме ги покрити с кърпа да втасат, докато удвоят обема си. Печем на загрята фурна на 180 градуса около 50 мин.

6. След като ги извадим от фурната, ги намазваме с разтопено масло и поръсване с пудра захар, смесена с ванилия.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK