Close search

Козунак със зелен лимон, локум и мак

5.0
от общо 126 глас
Време: 5 ч.
Ниво: трудно
Порции: 12

Козунак със зелен лимон, локум и мак photo-credit Пухкав козунак със зелен лимон, локум и мак

Продукти

Начин на приготвяне

  1. В купа размиваме 1/2 ч.ч. брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка. 
  2. Маята размиваме с 2 с.л. мляко и 2 с.л. захар и я изливаме към брашнено-млечната смес. 
  3. Оставяме на страни, докато шупне и образува гъба. 
  4. В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти заедно със солта и ванилията. 
  5. В средата правим кладенче и добавяме яйцата. 
  6. Добавяме лимоновите кори, рома и сместа с маята. 
  7. Замесваме тестото, като от време на време добавяме по малко от разтопеното маслото и месим, докато се поеме цялото брашно.
  8. Месим около 30-40 минути.
  9. След което бием тестото около 100 пъти в плота, завиваме добре и оставяме тестото на топло да втасва около 1-1,5 ч., докато си удвои обема. 
  10. Премесваме отново внимателно тестото без да мачкаме излишно тестото и отново оставяме да почине около 30-40 минути. 
  11. След всичкото премесване разделям тестото на 4 еднакви топки. 
  12. Правим всяка на фитили, подреждаме ги по два и поставяме локума. 
  13. Усукваме фитилите по два заедно.
  14. Оставяме ги за 5 минути да си починат. 
  15. След последното втасване намазваме с жълтък и поръсваме с маковото семе. 
  16. Слагаме във форма и оставяме още около 40 минути да втаса.
  17. Печем на 170 градуса около час на 2-ро ниво на фурната. 
  18. При нужда покриваме с алуминиево фолио, за да не загори и да има по приятен и апетитен вид.
Още от : печива

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK