Продукти
-
за блатовете:
-
0,5
ч.л.
бакпулвер
-
120
г
масло
безсолно, на стайна температура
-
1
ч.л.
сода
-
2
щипки
сол
-
1,5
ч.ч.
брашно
-
10
с.л.
какао
натурално
-
1,5
ч.ч.
захар
-
3
яйца
на стайна температура
-
0,5
ч.ч.
кафе
-
0,5
ч.ч.
прясно мляко
-
за декорация:
-
200
г
бял шоколад
настърган
-
за крема:
-
200
г
натурален шоколад
или млечен шоколад, начупен на парчета
-
0,5
ч.ч.
сметана
-
120
г
масло
-
200
г
сладко от череши
или ягоди, по желание
|
Време: 75 мин.
Ниво: средно
|
Начин на приготвяне
- За блатовете: В купа смесваме какаото, брашното, солта, содата, бакпулвера и ги оставяме на страна. В друга купа или кухненски робот слагаме нарязаното на кубчета масло и захарта и разбиваме с миксер около 3-4 минути - докато се получи кремообразна смес. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко разбъркваме много добре.
- Смесете заедно кафето и млякото. Добавяме половината от сухите съставки в маслената смес, слагаме кафето и млякото при тях и разбъркваме бавно. След като се смесят, добавяме и останалата част от сухите съставки.
- Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, в две еднакви тавички или поотделно (на два пъти). Печем блата около 35 минути като проверяваме със суха клечка дали блата е готов. Изваждаме от фурната, оставяме да се охлади и изваждаме блата от формата.
- За крема: На водна баня разтапяме шоколада, докато стане течен. Разбъркваме добре през цялото време. Прибавяме сметаната към шоколада. Първоначално изглеждат като пресечен, но това е нормално. Разбъркваме с лъжица, докато съставките станат хомогенни. Накрая добавяме маслото и разбъркваме. Сместа изглежда течна, но трябва да я оставим да изстине на стайна температура за около час.
- Не трябва да слагаме крема в хладилника, тъй като маслото ще "замръзне" и ще стои на бучки. След като се охлади крема, го разбъркваме с миксер, за да се получи кремообразна консистенция. Вече може да го нанесем върху тортата.
- За сглобяването: Разрязваме двата получени блата на още 2 половинки, т.е. вече имаме 4 тънки блата. Два по два ги слепваме със сладко от череши, а помежду им слагаме един ред крем. Отгоре намазваме тортата обилно с крем. По "стените" на тортата прилепваме настърганият бял шоколад.
- Оставяме тортата да престой около 5-8 часа преди да я сервираме.
Съвет: Може да сложим вместо само натурален или млечен шоколад и от двата - по 100 г от всеки. Добре е да съхраняваме тортата на хладно място, но не в хладилник, покрита с похлупак. *Рецепта за сладко от череши и сладко от ягоди може да намерите в Категория "Сладка и конфитюри".
|