Продукти
-
2
яйца
-
180
г
малини
и 20 г малини за украса
-
120
г
шоколад
натурален (минумум 56 процента какао)
-
90
г
захар
-
150
г
краве масло
-
1
с.л.
какао
натурално и 1 с.л. натурално какао за украса
-
щипка
сол
-
1
ч.л.
бакпулвер
-
100
г
брашно
-
100
мл.
кафе
сварено
- за глазурата:
-
150
г
заквасена сметана
-
4
с.л.
захар
-
1
ванилия
Начин на приготвяне
- Сипваме кафето в тенджера и прибавяме маслото и захарта, които разтапяме на умерен огън.
- Отстраняваме тенджерата от котлона и прибавяме настъргания шоколад.
- Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, щипка сол и 1 с.л. какао.
- Изсипваме брашнената в шоколадовата смес и разбъркваме до еднородност.
- Добавяме яйцата и разбъркваме тестото още веднъж.
- Намасляваме форма за торта (с диаметър 18 см.) и я застиламе с хартия за печене.
- Изсипваме половината от тестото.
- Отгоре нареждаме малините и ги покриваме с останалото тесто.
- Печем тортата в предварително загрята фурна на 180-190 градуса, за около 50 минути.
- За глазурата: Внимателно разбиваме сметаната със захарта.
- Прибавяме ванилията и отново разбиваме леко.
- Глазурата изливаме върху леко поизстиналата торта и отгоре нареждаме малините.