Close search

Шоколадова торта

4.5
от общо 131 гласа
Време: 75 мин.
Ниво: средно
Порции: 12

Шоколадова торта photo-credit Изкусително вкусна шоколадова торта

Продукти

Начин на приготвяне

  1. За блатовете:  В купа смесваме какаото, брашното, солта, содата, бакпулвера и ги оставяме на страна. В друга купа или кухненски робот слагаме нарязаното на кубчета масло и захарта и разбиваме с миксер около 3-4 минути - докато се получи кремообразна смес. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко разбъркваме много добре.
  2. Смесете заедно кафето и млякото. Добавяме половината от сухите съставки в маслената смес, слагаме кафето и млякото при тях и разбъркваме бавно. След като се смесят, добавяме и останалата част от сухите съставки.
  3. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, в две еднакви тавички или поотделно (на два пъти). Печем блата около 35 минути като проверяваме със суха клечка дали блата е готов. Изваждаме от фурната, оставяме да се охлади и изваждаме блата от формата.
  4. За крема:  На водна баня разтапяме шоколада, докато стане течен. Разбъркваме добре през цялото време. Прибавяме сметаната към шоколада. Първоначално изглеждат като пресечен, но това е нормално. Разбъркваме с лъжица, докато съставките станат хомогенни. Накрая добавяме маслото и разбъркваме. Сместа изглежда течна, но трябва да я оставим да изстине на стайна температура за около час.
  5. Не трябва да слагаме крема в хладилника, тъй като маслото ще "замръзне" и ще стои на бучки. След като се охлади крема, го разбъркваме с миксер, за да се получи кремообразна консистенция. Вече може да го нанесем върху тортата.
  6. За сглобяването: Разрязваме двата получени блата на още 2 половинки, т.е. вече имаме 4 тънки блата. Два по два ги слепваме със сладко от череши, а помежду им слагаме един ред крем. Отгоре намазваме тортата обилно с крем. По "стените" на тортата прилепваме настърганият бял шоколад. 
  7. Оставяме тортата да престой около 5-8 часа преди да я сервираме.

Съвет:  Може да сложим вместо само натурален или млечен шоколад и от двата - по 100 г от всеки. Добре е  да съхраняваме тортата на хладно място, но не в хладилник, покрита с похлупак. 

*Рецепта за сладко от череши и сладко от ягоди може да намерите в Категория "Сладка и конфитюри".

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK