Close search

Шоколадов кекс със зехтин и захарна глазура

3.3
от общо 128 гласа
Време: 80 мин.
Ниво: средно
Порции: 10

Шоколадов кекс със зехтин и захарна глазура photo-credit Шоколадов кекс със зехтин и захарна глазура

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Черният шоколад разтапяме на водна баня и оставяме да се охлади. 
  2. Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме ванилията и щипката сол.
  3. Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера и содата.
  4. Към яйчната смес прибавяме брашното и какаото, като бъркаме внимателно. След това добавяме и прясното мляко. Накрая добавяме зехтина и шоколада.
  5. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно кексова форма. 
  6. Изпичаме кекса в предварително загрята на 170-180 градуса фурна (проверяваме с клечка за готовност). 
  7. За глазурата: слагаме на котлона захарта и водата. Оставяме да заврят, като бъркаме непрекъснато и приготвяме гъст сироп (да се тегли на конци). Изсипваме го постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и разбъркваме с дървена лъжица, докато побелее. Накрая прибавяме ванилията. Приготвената глазура трябва бързо да употребим, защото не е устойчива.
  8. След като извадим кекса от фурната, изчакваме да поизстине, обръщаме го и го заливаме с глазурата.  
Още от : десерти

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK