Close search

10 суперхрани за жени

10 суперхрани за жени 10 суперхрани за жени Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Суперхраните предоставят оптимално количество хранителни вещества на организма. Тези храни осигуряват повече от само няколко витамини и минерали. Те подхранват тялото с много важни витамини и минерали, а също така и помагат за борбата с болести.

Кой суперхрани са изключително полезни за дамите:

1. Тъмнозелени листни зеленчуци

Хранителните вещества са прекалено много, за да бъдат изброени, но включват много витамини, минерали, аминокиселини, антиоксиданти, мощни фитохимикали, и още много, които гарантират оптимално функциониране на тялото. 

Тези зеленчуци са изключително богати на фолиева киселина, подкрепа на хормоните, подкрепа на черния дроб, превенция на болестите, правилно рН и дори желязо и протеини. 

Кръстоцветните зеленчуци като броколи и брюкселско зеле също са безценни.

2. Крехко месо, боб и бобови растения 

Трябва да имате чист и здравословен източник на протеини и желязо. 

Говеждо или агнешко месо на хранени с трева животни е добър избор, както са и много бобови растения и леща. 

Бобови растения с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри са много хранителни и често ползвани във вегетарианските диети. 

Боб Гарбанзо, червен боб и черен боб се готвят лесно, евтини са и могат да се използват в много ястия.

3. Пълнозърнести храни

Важни за фибри и енергия, въглехидратите са опасни за вашето здраве, когато са прекалено обработени или от ГМО източници. 

Обмислете приемането на някои по-малко използвани (и преработени) древни храни като киноа, лимец и амарант.

4. Пресни органични плодове

Пълни с флавоноиди, антиоксиданти, ензими, фибри (яжте корите) и витамини, плодовете са „сладките неща“, които са предназначени за ядене (не захар). 

Списъкът със суперхрани включва: боровинки, годжи бери (лициум), боровинки, череши, киви и т.н.

5. Ядки и семена

Със техните есенциални мастни киселини, алфа-линоленова киселина, фибри и полезни мазнини, тези суперхрани са бойци срещу болести. 

Чиа семената и лененото семе съдържат лигнани, които се борят с рак на гърдата чрез инхибиране на растежа и развитието на тумори. 

Бадеми, орехи, шам фъстъци и други ядки осигуряват здравословни мазнини, необходими за всичко от здраво сърце до здрави стави.

6. Авокадо

Пълно с полезни мазнини, антиоксиданти и фитонутриенти, авокадото ще намали триглицеридите, ще подхрани мозъка ви, и ще предотврати появата на бръчки. 

Авокадото е една от най-добрите храни против стареене, която можете да консумирате, то е многофункционално – ​​добавете го към шейкове, размажете върху сандвич или го ползвайте в салати.

7. Риба

Есенциалните мастни киселини (ЕМК), намиращи се в риби като сьомга и сардини са от съществено значение за вашето здраве. Те също са добър източник на протеин с ниско съдържание на мазнини. Ако сте загрижени за здравето на нашите океани, можете да получите ЕМК от неща като лен и орехи.

8. Шоколад

Тъмният шоколад е богат на антиоксиданти. 

9. Подправки

Готвенето у дома ви позволява пълен контрол върху съставките, които консумирате, както и възможността да направите храната допълнително питателна чрез добавяне на някои уважавани подправки, известни със своите ползи за здравето. 

Гответе с чесън, лук, гъби, канела, куркума, розмарин и др. Всички те имат прекрасни аромати и свойства повишаващи имунната система.

10. Спирулина и хлорела

Не задължително лесни за ядене, тези невероятни суперхрани струват теглото си в злато за вашето здраве.

Добавяйте в шейкове или вземайте като добавка за борба и предпазване от болести и поддържане на оптимално здраве.

Адаптирано от: naturalnews.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност