Close search

30 храни през лятото, полезни за отслабване - I част

30 храни през лятото, полезни за отслабване - I част На кои храни, типични за лятото да наблегнем, за да се възползваме от техните свойства. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Лятото ни дава изобилие и разнообразие от храни, за които през другите сезони можем само да мечтаем. Освен това лятото, а не пролетта, както мнозина погрешно смятат, е времето най-подходящо за отслабване. Защото организмът ни разполага с достатъчно енергия и сили – благодарение на възможността да се храним пълноценно и обилно без да поемаме излишни калории, припомнят от Здраве.бг.

На кои храни, типични за лятото да наблегнем, за да се възползваме от техните свойства, които ги правят подходящи за всеки, който иска да свали излишни килограми. Какво ни пречи да опитаме и някои по-екзотични и нехарактерни за нашия регион?!

Ягоди

Кой може да устои на купичка сочни червени ягоди? Можем да ги похапваме без да се тревожим, защото са идеалната лятна закуска – засищаща, с малко калории и пълна с полезни хранителни вещества от омега-3 мастни киселини до борещите се с рака полифеноли. Само половин купичка ягоди ни осигурява над 70% от дневната доза витамин С плюс фибри и внушителен брой антиоксиданти.

Череши

Сладките и сочни череши съдържат само 87 калории на купичка – и ако ги похапваме три пъти седмично на мястото на тежките десерти, можем да отслабнем с 2-3 кг това лято. Като бонус черешите са пълни с антоцианини – антиоксиданти, които помагат за унищожаването на раковите клетки и понижаване на производството на вредните холестерол, запушващ артериите, с до 10%.

Сливи

Независимо дали ги ядем цели, сушени или пюрирани в сосове, сливите са с ниско съдържание на калории и са добър източник на диетични фибри и витамин С. Сушените сливи са перфектната закуска за из път, когато нямаме възможност да седнем и да хапнем здравословно, а стават и за сладък и богат на вкус десерт, когато се сварят на компот. Освен това помагат да потискането на апетита благодарение на ниското си гликемично тегло.

Тиквички

Летните тиквички са източник на важни витамини и минерали, включително магнезий, калий и мед, на цената на едва 80 калории за половин купичка. Със земнияси вкус те са чудесна гарнитура към всяко ястие. Когато си правим барбекю в двора или сред природата, нека не забравяме да хвърлим няколко тиквички на решетката.

Камби

Сладките червени камби са богат източник на бета-каротин и са на върха на класацията със зеленчуците, съдържащи този важен антиоксидант. Зелените камби пък съдържат голямо количество витамин С. Камбите, също като тиквичките, са чудесни на грил и за разноцветна засищаща гарнитура на всяко ястие само в няколко калории.

Манго

Пълно с антиоксиданти – плюс протеини и омега-3 мастни киселини – мангото е вкусен и нискокалоричен начин да подправим по екзотичен начин храната си. Не е необходимо здравословните храни да са винаги едни и същи. Няколко парченца манго в овесената каша или киселото мляко сутрин, в салатата на обяд или дори в задушените или пържените зеленчуци за вечеря ще ни помогне да намалим обиколката на талията си.

Магданоз

Тази често пренебрегвана билка притежава голям потенциал за вталяването ни. В купичка магданоз се съдържат 984 мг витамин К, който ни предпазва от задържане на течности и подуване, а това допринася за свалянето на над килограм от излишната вода, задържана в тялото. Магданозът е чудесен за поръсване и украсяване на салати, може да се добавя в сосове, омлети, ориз и картофени ястия, супи, бургери и други основни ястия за балансиране и освежаване на натуралния им вкус.

Цвекло

Един от диамантите в цвеклото е витамин В9, известен като фолиева киселина. Това е ключово хранително вещество за жените. Цвеклото ни предпазва от сърдечни заболявания, родилни дефекти и определени видове рак, особено рак на дебелото черво. Натурално сладко и приятно маслено, цвеклото може да превърне една салата в нещо специално без да прибавя твърде много калории към нея.

Смокини

Ако майката природа е имала право на глас по отношение на избора на ултимативен суперплод, то вероятно е избрала смокините. Те са пълни с фибри, калий, фолиева киселинаи витамини, благоприятстващи за здравето на сърцето. И всичко това в изумително сладкия нискокалоричен летен плод. Съществуващи от над 6000 години, смокините са помогнали дори на Клеопатра да запази фигурата си. Семената съдържат дори повече хранителни вещества и омега-3 от месната част на плода.

Къпини

Суперзвездите на плодовете с отслабващ ефект, къпините, съдържат само 62 калории на купичка, пълни са с обуздаващи апетита фибри, имат ниско съдържание на захар, не съдържат никакви мазнини и ни радват с освежаващия си вкус! Още по-хубавото е, че са чудесен източник на манган – труден за набавяне минирал, който помага на мускулните клетки да поглъщат и изгарят мазнините. Ако ядем по 1 купичка на ден, къпините ще ни помогнат да свалим над 5 кг за година!

Чесън

Ако пуснем една скилидка в ястието, само след първите няколко лъжици пристъпът на глад ще изчезне до десетина минути. Съблазнителният аромат на чесъна активира хипоталамуса – центъра в мозъка, отговарящ за усещането за ситост – и ни помага да се почувстваме сити още преди да сме напълнили стомаха си. Едно изследване на университета на Южна Каролина е открило, че консумацията само на 1 скилидка чесън на ден ни помага да намалим риска от рак на стомаха с 30%. Заслугите са на алицина и керцетина в чесъна – мощни антиоксиданти, които възпрепятстват растежа на подозрителните клетки в храносмилателния тракт.

Праскови

Защо да пропускаме десерта, когато прасковите и нектарините могат да ни подслаждат цяло лято без да изпитваме никаква вина? Ако ги хвърлим на грила за няколко минути, тези сладки летни плодове стават дори по-вкусни, защото топлината карамелизира натуралните им захари. Гарнираме с нискомаслен сладолед и няма начин да се почувстваме лишени от вкусен сладък десерт.

Плуот

Плуотите са вкусен хибрид между кайсии и сливи, които набират все повече привърженици в САЩ. Ако слабостта ни към сладкото убива всичките ни усилия да спазваме диета през лятото, само два плуотадва плуота на ден могат да се окажат билета ни към стройната фигура. Плуотите имат интензивен сладък вкус и деликатен плодов аромат – и когато отличителните им вкус и аромат попаднат до обонятелните нерви в мозъка, те притъпяват за по-малко от 5 минути желанието да ядем сладко.

Диня

Ако търсим подходяща закуска, която да ни помогне да отслабнем, динята е решението. Трябва да изядем четири чинии с диня, за да приемем същото количество калории, колкото от ½ купичка сладолед. Освен това динята помага да запазим и красотата си. Ликопенът в плода действа като натурален слънцезащитен продукт и подобрява защитата ни от вредните слънчеви ултравиолетови лъчи с до 46% като по този начин ни предпазва от увреждане на колагена и увисване на кожата.

Пъпеш

Пъпешът е един от най-засищащите плодове, които можем да открием – само половин чиния пъпеш ще ни помогне да останем сити за два часа. Освен това плодът е пълен с витамин А – хранително вещество, което блокира натрупването на плаките, които запушват артериите, като по този начин понижава риска от сърдечни заболявания с до 33%.

Източник: ekak-zdrave.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност