5 неочаквани и полезни приложения на банановата кора
Обикновено, след като сме си хапнали банан, изхвърляме обелката му, без дори да подозираме, че тя всъщност е не по-малко полезна от самия плод.
Ако все още се съмнявате в това, вижте следните съвети, които ще ви помогнат да се възползвате от различните приложения на банановата кора:
Гланц за обувки - благодарение на естествените масла и восъци в обелката от банан, може да я използвате за почистване и полиране на обувки от естествена кожа. Разтрийте обилно обувките с вътрешната страна на обелката, след което ги полирайте със суха кърпа, хартия или плат.
Възстановяване на надраскани CD или DVD дискове - избършете лъскавата повърхност на диска първо с ядивната част на банана, а след това в продължение на 2 минути го търкайте с обелката. Восъкът от кората ще помогне за почистване и полиране на диска. Почистете остатъците от банан с чиста мека кърпа, напоена с почистващ препарат за стъкло и оставете диска да изсъхне.
Избелване на зъби - след като измиете зъбите си, ги разтрийте с меката част на обелка от банан в рамките на 2 минути. Минералите в обелката (калий, калций, магнезий, манган, фосфор) са полезни за зъбите и помагат за избелването им. Накрая ги измийте отново с четка и паста, за да премахнете остатъците от банан. Повтаряйте редовно процедурата, за да постигнете желания ефект.
Премахване на трънчета - ако не може да извадите забилата се треска от кожата си, сложете върху нея парче бананова кора и я закрепете с пластир за 24 часа. Ензимите в кората ще размекнат както горния слой на кожата, така и самото трънче и дори могат да го извадят на повърхността, от където лесно ще го премахнете.
Полиране на сребро - смелете в блендер или настържете на ситно банановата кора. Ако трябва, добавете вода, за да се получи консистенция като на паста за зъби. След това с помощта на мека кърпа и малко количество от сместа полирайте сребърните си бижута. Накрая изплакнете и отново полирайте с мека кърпа, за да се възстанови блясъка на среброто.
Източник: framar.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook