Close search

5 здравословни факта “ЗА” морковите

5 здравословни факта “ЗА” морковите 5 здравословни факта “ЗА” морковите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

1. За здраво сърце

Редовната консумация на моркови помага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.

Според резултати от британско изследване консумацията на около 200 г от зеленчука в продължение на три седмици води до намаляване на „вредния“ холестерол с 11%.

Известно е, че високото ниво на холестерол е основен рисков фактор за сърдечни проблеми.

Друга група учени откриха, че кореноплодните зеленчуци понижават риска от получаване на инфаркт. Изследването на Института по фармакологични изследвания в Италия установи, че хората, които хапват редовно моркови, са с 1/3 по-нисък риск от инфаркт, в сравнение с тези, които консумират рядко зеленчука.

2. Предпазва от рак
Морковите съдържат бета-каротин, който, според проучвания, благоприятства намаляването на риска от някои видове рак, особено на белия дроб.

Британски изследователи откриват, че увеличаването на потреблението на бета-каротин от 1,7 до 2,7 милиграма на ден редуцира опасността от рак на белите дробове с над 40%. Средно морковът съдържа около 3 милиграма бета-каротин.

Друго проучване показва, че фибрите, които се съдържат в морковите, намаляват риска от рак на дебелото черво с 24%.

Според трето проучване жените, които често консумират сурови моркови, са с 5 до 8 пъти по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, отколкото жените, които не ядат зеленчука.

3. Срещу макулна дегенерация

Бета-каротинът е полезен и за зрението. Изследване откри, че често консумиращите моркови са 40% по-малко застрашени да развият макулна дегенерация. Заболяването се определя като най-честата причина за загуба на зрението с напредване на възрастта.

Хрупкавият зеленчук е богат и на витамин А, който също помага за поддържане здравето на очите и зрението.

4. Срещу инсулт

Морков на ден намалява риска от инсулт с 68%. Според резултати от изследване хората, засегнати от инсулт, които са с най-високи нива на бета-каротин, имат по-добра прогноза за преживяемост, в сравнение с участниците с ниски нива.

5. Диабет

Морковите са полезни за регулиране на кръвната захар, поради съдържанието на каротиноиди.

Каротеноидите влияят на инсулиновата резистентност и така допринасят за понижаване на кръвната захар.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност