Close search

56% от пиещите кафе в Европа предпочитат еспресо

56% от пиещите кафе в Европа предпочитат еспресо 56% от пиещите кафе в Европа предпочитат еспресо Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Днес е международният ден на тази популярна напитка. Има множество истории за това къде, кога и от кого е открито кафето. 

По случай днешния празник, от foodpanda подбраха интересни факти за дългата история на напитката. В Етиопските планини, козар на име Калди забелязал, че козите му стават много енергични след ядене на плодове от определено дърво. Козарят споделил това с игумена на местния манастир и решили да направят питие от тези зърна. Така били открити тонизиращите свойства и бързо набрали популярност и в Арабския свят. Арабите започнали не само да култивират кафето, но и да търгуват с него. До 15-ти век, дърветата били отглеждани в Йемен, а след 16-ти век станали предпочитан отрасъл и в Персия, Египет, Сирия и Турция. Пиенето на кафе се превърнало в традиция и обичай, което наложило откриването на множество публични кафенета, наричани ”qahveh Khaneh”. 

И до днес тези места са важен център за обмен на информация с важна социална роля. Там хората се ангажират с разговор, слушат музика, играят шах, обсъждат актуалните събития. До средата на 17-век кафе се пие и в цяла Европа, но среща съпротивата на венециански свещеници, които го определят като „горчиво изобретение на Сатаната”. Спорът достига такива мащаби, че се налага намесата на църквата и папа Климент VIII, който дава своето одобрение за свободна консумация. Въпреки това противоречие, в по-големите градове на Англия, Австрия, Франция, Германия и Холандия, кафенетата бързо се превръщат в центрове за социална дейност и комуникация. В Англия се появяват "Пени университети" наречени така, защото на цената на една стотинка човек може да закупи чаша кафе и да се ангажира с разговор. До края на 17-ти век се появяват над 300 кафенета в Лондон, много от които собственост на културни дейци и търговци. 

Днес кафето се отглежда в множество страни по света: в Азия, Африка, Централна и Южна Америка, островите в Карибско море и Тихия океан. Според проучване на най-голямата платформа за доставка на храна в света, Бразилия е лидер в култивирането и търговията на кафени зърна като на година се изнасят между 17 000 000 и 20 000 000 тона. Най- популярните сортове са арабика и робуста. 

Друг любопитен факт, е че 83 % от американците пият кафе сутрин, а средният гражданин пие няколко чаши на ден. В Европа 75 % консумират ободряващата напитка сутрин, а останалите предпочитат чай. Всеизвестен и популярен факт е, че най-скъпото кафе идва от Индонезия и се нарича „Kopi Luwak”.
Ето как предпочитаме да пием кафето в Европа, според изследване на foodpanda. 

Днес разнообразието от предлагано кафе е голямо. Може да го пиете с мляко, с карамел, с шоколад, със сладолед и с всичко, което е по вкуса ви. 

Еспресо – 56 % от анкетираните предпочитат еспресото, като го консумират предимно сутрин.

Макиато - 20% от анкетираните, предпочитат кафето си подправено с мляко или сметана. Този вид е по- поръчван през следобедните часове на деня.

Безкофеиново - 14 % предпочитат без кофеиново кафе, особено като добавка към следобедна закуска.

Разтворимо кафе - 10% Този вид кафе, обикновено се избягва от любителите на напитката, но все пак е предпочитан от не малка част.

Дали пиете кафе с приятели, сами или с любим човек, това се е превърнало в навик и култура. Точно в този ден обърнете внимание на аксесоарите си за кафе или поне на вашата индивидуална чаша, която ви очаква рано сутринта. Направете внимателна покупка и изберете точно „вашата чаша за кафе”. Вдишайте аромата, вкусете плътния горчив вкус и се усмихнете на предстоящия ден.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност