Close search

99% спокойствие през бременността

99% спокойствие през бременността Нов неинвазивен тест за хромозомни аномалии дава 99% сигурност на резултатите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Изследването е наречено „Harmony” и е два пъти финансово по-достъпно от досегашните тестове на българския пазар. Най-важното обаче е, че не е нужно нищо друго освен взимането на кръв от вената на бъдещата майката, за да се определи рискът от хромозомна аномалия.

Интересен факт е, че в кръвта на майката циркулират и следи от ДНК-то на бебето. Именно те се взимат предвид при прилагането на теста “Harmony”. Той е създаден в американската лаборатория Ariosa Diagnostics и се предлага в България от специалистите по пренатална и фетална медицина в Медицинският комплекс „Д-р Щерев“ в София.

Благодарение на напредъка на феталната медицина през последните години неинвазивните тестове успешно установяват каква е вероятността за генетични аномалии и според специалисти са много по-безопасни за здравето на майката и бебето от инвазивните процедури като амниоцентеза и хорионбиопсия.

“Harmony” тестът може да се приложи в най-ранен етап от бременността, а именно след 9-10 г.с. (гестационна седмица).

Амниоцентезата, например, определя риска от вродени аномалии много по-късно, между 15–20 г.с. и е по-стресираща процедура. Макар и рядко при около 1% от случаите при прилагане на амниоцентеза съществува риск от аборт, свързан с манипулацията, както и риск от инфекции.

При “Harmony” тест е нужно само да се посети лабораторията в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, където бъдещата майка да даде кръвна проба. Това е напълно безопасна процедура за нея и бебето. След това материалът се изпраща в лабораторията на Ariosa Diagnostics, където по специална технология в рамките на 10 дни се установя какъв е рискът за хромозомни аномалии.

Най-често идентифицираните хромозомни аномалии са – 99% точност за тризомия 21 – синдром на Даун, 98% за тризомия 18 – синдром на Едуардс, и около 97% точност за риска от тризомия 13 – синдром на Патау. Наличието на фалшиво положителни резултати при “Harmony” тест са сведени до под 0,1%. “Harmony” тестът се прилага в над 90 страни с над 300 000 изследвани до момента бременни.

При нежелание от страна на родителите да разберат пола на очакваното бебе е нужно да се предупреди лекаря да запази тази информация за желания момент, тъй като тестът дава отговор и на този прекрасен въпрос още в най-ранен етап на бременността.

Предлагането на теста HARMONY в България е част от концепцията на Медицински комплекс „Д-р Щерев” за развитието на модерен център по фетална и пренатална медицина, който да предлага на българските пациенти приложение на последните достижения на световната медицина в областта на грижата за бременната жена и носеното от нея дете.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност