Close search

Българската диня изчезва

Българската диня изчезва Българската диня може да изчезне от пазарите у нас Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Българската диня може да изчезне от пазарите у нас. Причината за това са ниските цени на вносните плодове и градушките, които тази година съсипаха голяма част от продукцията.

По пазарите в страната през последните години масово се предлагат гръцки дини, макар и голяма част от тях да са с етикети - дини от Любимец, например. 

Причината е прозаична - южните ни съседи могат да си позволят по-ниски цени. Това е така, защото субсидиите там са по-високи. В същото време тази година половината от реколтата в столицата на дините - Любимец е ударена от градушка и силни дъждове.

Как се справят стопаните и дали отново ще излязат на протест, както предишни години? Близо 80% от хората в Любимец са свързани с производството на дини. Вече 30 години Кирил Янев е на бостана. С всяка година обаче декарите стават все по-малко.

"От 30 декара намалих на 7 декара. До преди 5-6 години бяха добри цените, доволни бяхме, но обаче тази година е жив зян", оплаква се земеделският производител.

Освен ниските изкупни цени, земеделците тази година са ударени и от климата. Градушка е унищожила половината реколта, а останалата е слаба.

Янка Гълъбова продава дините си на борсата в Любимец. Средната цена е около 20 ст. При Кирил тя пада на 15 ст., тъй като ги взимат директно от полето. Само преди 10 дни кампанията е започнала на 40 ст. Основната причина за бързото поевтиняване е вносът от Гърция.

На практика това означава, че производителите в Гърция избиват разходите си от субсидиите и всички приходи идват като печалба. Българските вече са се примирили с това, въпреки че до миналата година протестираха. И макар да са наясно, че няма как да стане, искат държавата да вземе мерки.

Очаква се всеки момент българските дини да започнат да изместват вносните по пазарите на дребно.

Но въпреки че на едро струват едва 15 ст., на дребно те ще се продават над 50. Търговия на борсата все пак има, но е за сметка на по-ниската цена, която обрича производителите на безпаричие. Затова и се очаква догодина площите с бостани да са още по-малко, съобщи Нова телевизия.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност