Close search

Българската кухня удължава живота

Българската кухня удължава живота Българската кухня е вкусна и същевременно полезна Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Българската кухня е вкусна и същевременно полезна. Чревоугодници от цял ​​свят са привлечени от векове от кулинарните изкушения, които България предлага. 

Традиционната българска кухня е смес от класически български ястия, преплетени с наследство от славянски, гръцки, турски и в последно време, други централни и западни европейски кухни. България в известна с енергичното здраве и дълголетие на своите жители.

  • Защо българската кухня е толкова вкусна? 

Българската храна е натурална. Ястията са приготвени чрез използване на природни продукти, които в голяма степен носят уникалния вкус на българските ястия. Има и много отличителни черти на готвенето, които допринасят за невероятния вкус. При приготвяне на храна с месо например, българите започват с готвене на месото и постепенно добавят останалите съставки. По този начин те спестяват време и усилия, тъй като цялата храна се получава като се използва само едно гърне или тенджера. Комбинацията на традиционното кисело мляко с други продукти, също е много типичен метод за българската национална кухня. То обогатява вкуса на храната и прави ястията по-здравословни. Тайната на здравето и дългия живот на българите се крие в свойствата на киселото мляко, произвеждано в България. Друга отличителна черта е термичната обработка на продуктите -къкрят бавно на слаб огън, което позволява техните хранителни качества да се съхраняват. 

Според скорошно проучване, българите са един от най-здравите националности в Европа, заради консумацията на разнообразни пълнозърнести и бобови растения, сирена, кисело мляко и пресни плодове и зеленчуци. 

"Булгар" означава "човек на ралото", което от своя страна показва колко трудолюбиви са хората, а добре обработените земи, лозя и овощни градини са богатството на тази страна. 

Сериозен отпечатък в българската кухня, традиции и обичаи поставя и турската, още от времето на Османската империя. Използват се много подправки и се набляга на месните продукти (кюфте), традиционната студена супа- таратор, точената баница със сирене, сърми и различните видове "бюрек". 

За най-известни, вкусни и добре познати ястия от българската кухня, сред другите народи са шопската салата, мусаката, кюфтето и баницата, приготвена с бяло саламурено сирене. В традиционната българска кухня рядко се използва метод на пържене, което е основна причина за дълголетието на дедите ни.

Това, което съветваме всички е да се върнем към традициите на предните поколения и да консумираме богатствата, които могат да виреят на изключително плодотворната територия на България. Нека винаги избираме български продукти и се опитаме да се храним с качествено месо и млечни продукти, закупени от родни ферми, а не внос от чужбина. Така гарантираме своето здраве, красива външност и дълголетие.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност