Close search

Бананите и здравните ползи за нашето тяло

Бананите и здравните ползи за нашето тяло Бананите и здравните ползи за нашето тяло Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

След като прочетете тази статия, никога няма да погледнете на банана отново по същия начин. Бананите съдържат три естествени захари - захари, фруктоза и глюкоза, комбинирани с фибри. Тяхната консумация ще ви даде незабавен, устойчив и значителен тласък на енергия. Изследвания са доказали, че само два банана предоставят достатъчно количество енергия за напрегната 90-минутна тренировка. Нищо чудно, че точно този плод е на почит сред водещите атлети в света. Здравните ползи, които бананите предоставят на вашето тяло далеч не се изчерпват с това. Те ще ви помогнат да преодолеете или предотвратите значителен брой заболявания или състояния, поради което е необходимо да ги включите към ежедневната си диета.

Депресия

Научно проучване е установило, че хора, които страдат от депресия се чувстват много по-добре, след като са консумирали банан. Това е така, защото тези плодове съдържат триптофан - вид протеин, който тялото преобразува в серотонин, а той от своя страна кара тялото да се отпусне, подобрява настроението и като цяло ще ви накара да се почувствате щастливи.

Постменструален синдром

Забравете за хапчетата - изяжте един банан! Витамин В6, който той съдържа, регулира нивата на кръвната захар и могат да повлияят на настроението в положителен аспект.

Анемия

Бананите са богати на желязо и стимулират производството на хемоглобин в кръвта, като по този начин помагат в случай на анемия.

Кръвно налягане

Този уникален тропически плод е с изключително високо съдържание на калий, но с ниско съдържание на сол, което го прави идеално средство за борба с високото кръвно налягане. Редовната им консумация намалява риска от повишено кръвно налягане и мозъчен инсулт.

Енергия за мозъка

В изследване са включени 200 студенти, които са хапвали банан за закуска, а също и в обедната почивка. Резултатите са били, че калият, опакован в плода, може да помогне на обучаващите, като стимулира силата на мозъка и ги прави по-концентрирани.

Запек

Бананите са с високо съдържание на фибри и тяхното включване в ежедневната диета може да помогне за възстановяване на нормалното действие на червата. Те помагат за преодоляване на проблема, без да се прибягва до лекарствени средства за това.

Махмурлук

Един от най-бързите начини за справяне с махмурлука е да изпиете един бананов млечен шейк, подсладен с мед. Бананът успокоява стомаха и с помощта на меда повишава изчерпаните нива на кръвната захар, докато млякото успокоява и рехидратира вашата система.

Киселини

Бананите притежават естествено антиацидно действие в тялото, така че ако страдате от стомашни киселини, хапнете един плод и той ще ви успокои.

Сутрешно гадене

Леката закуска с банан или консумацията му между основните хранения ще помогнат на тялото ви да поддържа нивата на кръвната захар и ще предотвратят сутрешното гадене.

Ухапване от комар

Преди да посегнете към гела за ухапване от насекоми, натъркайте мястото с вътрешната страна на обелката от банана. Сами ще се уверите в невероятния резултат, тъй като подуването и раздразнението на кожата мигновено ще намалеят

Нерви

Бананите са с високо съдържание на витамини, които помагат за успокояване на нервната система.

Наднормено тегло

За да предотвратите качването на килограми на работното място или по принцип е необходимо да контролирате нивото на кръвната захар, като хапвате храни с високо съдържание на въглехидрати на всеки два часа, за да го поддържате стабилно. По този начин ще избегнете непремереното желания за храна и консумацията на нездравословни храни.

Язва

Бананът се използва като диетична храна срещу чревни нарушения поради своята мека текстура и гладкост. Той неутрализира прекомерната киселинност и намалява дразненето като покрива лигавицата на стомаха.

Температурен контрол

Много култури по света гледат на банана като на "охлаждащ" плод, който може да намали както физическата, така и емоционалната температура на тялото. В Тайланд, например, бременните жени консумират банани, за да са сигурни, че бебето им няма да се роди с висока температура.

Сезонно афективно разстройство

Бананите съдържат триптофан, който подобрява настроените по естествен път, поради което притежават способността да помагат на хора, страдащи от този проблем.

Пушене и употреба на тютюн

Бананите могат да помогнат и на хората, които се опитват да откажат цигарите. Витамините В6 и В12, които те съдържат, както и калия и магнезия в тях, помагат на организма да се възстанови от последиците на никотиновото отнемане.

Стрес

Калият е жизненоважен минерал, който помага за нормализиране на пулса, изпраща кислород до мозъка и регулира водния баланс на организма. Когато организмът е стресиран, метаболизмът се засилва и по този начин нивата на калий спадат драстично. Закуската с банан е чудесно средство за ребалансиране на неговото ниво.

Инсулт

Според научни изследвания, редовната консумация на банани намалява риска от инсулт с близо 40%.

Брадавици

Любителите на естествените средства за лечение трябва да знаят, че обелката от банан помага изключително много, ако върху кожата се появи брадавица. Парче от обелката се поставя върху нея, но с жълтата част навътре и се прикрепва с лейкопласт.

В заключение ще кажем, че бананът е едно средство за много злини. Ако го сравним с ябълката, той съдържа четири пъти повече протеини, два пъти повече въглехидрати, три пъти повече фосфор, пет пъти повече витамин А и желязо, и два пъти повече други витамини и минерали. Бананът е богат на калий и е един от плодовете с най-висока хранителна стойност, така че с право можем да кажем: Един банан на ден държи доктора далеч от мен!

Източник: framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност