Close search

Билкови чайове при кашлица

Билкови чайове при кашлица Билкови чайове при кашлица Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Дразнещата кашлица през всички сезони може да бъде съпроводена и с висока температура, отпадналост, главоболие, хрема и често не могат да се установят нейните причинители. 

С употребата на лечебните растения, които трябва да познаваме и да знаем как да дозираме и прилагаме в домашни условия, могат да се постигнат отлични оздравителни резултати, тъй като те по естествен начин укрепват и съпротивителните сили на организма срещу инфекциите.

Липовият чай от цветовете и листата на това прекрасно дърво е много приятен и вкусен, а към него можем да прибавим и други действащи здравотворно цветове и листа, които през летните месеци растат не само в горите и планините, ала и в населените места. 

Добър комбиниран чай се получава, ако към липата прибавим и листа от маточина, цветове от бъз, цветове и листа от шипка,както и от популярната лайка

Друг вид чай се състои от листа от ягода, листа от къпина, цвят от слез или, както народът го нарича камиляк, листа от мента – в равни съотношения, който можем да запарим или да сварим и да подсладим с мед или небетшекер, като прибавим в него лимон или сок от грейпфрут.

Много ефикасен е и чаят от планински очеболец, съчетан с градински чай (салвия), листа от подбел и цветове от лайка

Бързо облекчение дава и отварата от листа и плодове от боровинки (свежи или изсушени), плодове от резене и лимонови кори

Къпините също са много добро средство срещу кашлици и простуди, като, според една стара рецепта, могат да се смесят листа и плодове от къпина с цветове и плодове от шипка.

Ефикасен и силно облекчаващ е чаят от медицинска ружа. Освен това може да се приготви и студен извлек от корените й, като една супена лъжица от тях се залива с 300 мл студена вода и се оставя да кисне около час. След това извлекът се прецежда и се взема от него през деня по една-две кафеени чашки, докато оплакването отзвучи. Този чай или извлек помага и за бързото оздравяване на болно гърло.

Мащерка, лайка и градински чай, комбинирани в равни съотношения и сварени за около 5-10 минути заедно с късче лимонова кора, помага както при силна кашлица, така и при запушен нос, болки в гърлото и заглъхнали уши. 

Ако смесим 1 с.л. исландски лишей с по две чаени лъжички листа от подбел и цветове и листа от слез и ги кипнем в 500 мл вода, ще получим отвара, която действа много благотворно върху раздразненото от кашлицата гърло, която лекува възпаления на трахеята или ларинкса.

Източник: ovarna.bg, Лили Пенева

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност