Close search

Чесънът – най-естественият антибиотик

Чесънът – най-естественият антибиотик Чесънът – най-естественият антибиотик Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Растенията нямат имунна система, която да ги защитава срещу бактериите, гъбичките и вирусите. Тяхната защита са химически субстанции, които всяко едно растение произвежда само. Тези вещества, в действителност са натуралните антибиотици и фунгициди.

Главната активна субстанция в чесъна се нарича алицин – точно онази, която му придава характерния мирис. Освен него в чесъна съществуват повече от 100 други полезни нутриенти – бета каротен, фолиева киселина, бета ситостерол, гераниол, рутин, кварцетин, тиамин, ниацин, витамин С, цистеин, цинк, калций, магнезий, манган, селен и много други.

Чесънът е натуралният антибиотик

Чрез изследвания ин витро е установена изключително силната антибактериална и антигъбична активност на чесъна. Учените препоръчват приемането на чесън или хранителна добавка с алицин редовно, и особено по време на грипния сезон за предотвратяване на грипа и настинката.

Чесънът намалява кръвното налягане

Според научните изследвания, чесънът действа хипотензивно. Учени от университета в Мисисипи разкриха, че той намалява систоличното кръвно налягане с поне 9 mmHg, а диастоличното – с най-малко 5mmHg. Ефектът е най-голям при хора с високо кръвно налягане, придружено от висок холестерол. При хора с нормално кръвно, не е наблюдаван хипотензивен ефект.

Чесънът намалява холестерола

Научните изследвания показват, че чесъна намалява и лошия (LDL) холестерол, както и триглицеридите. Освен това чесънът предотвратява пероксидацията на липиди, като по този начин пречи на лошия холестерол да се окисли във вредни субстанции. Чесънът намалява и нивата на хомоцистеин – един от главните виновници за остеопорозата, сърдечно-съдовите заболявания, Алцхаймер и други.

Атеросклерозата и чесънът

Чесънът, чрез активните си вещества алицин и ахоен, намалява образуването на тромби и риска от формиране на атеросклеротична плака.

Чесънът и здравето на мъжа

Според едно скорошно изследване, чесънът намалява и риска от рак на простатата. Учените наблюдавали 238 мъже с рак на простатата и 471 здрави индивида в Шанхай, за да установят техните хранителни навици. При онези, които консумирали редовно чесън, лук и праз всеки ден, риска от рак на простатата бил снижен с 50%.

Друго изследване, проведено върху плъхове демонстрирало, че консумацията на чесън в комбинация с хранителен режим, богат на белтъчини, повишава нивата на тестостерон в кръвта.

Чесънът и туморите

Модерни епидемиологични проучвания установяват, че по-високия прием на чесън и лук корелира положително с намаляване риска от няколко вида рак. Този ефект включва потискане на туморната мутагенеза, модулация на ензимната активност и намаляване на пролиферацията на раковите клетки. Алицинът, намиращ се в лука и чесъна, индуцира апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в някои злокачествени човешки клетки, като клетки от гърдата, дебелото черво и простатата, както и лимфомни клетки.

Дозировка

Хората, които искат да консумират чесън и нямат проблем с неговия характерен мирис, могат да дъвчат една-две скилидки суров чесън всеки ден. В някои области на Китай, хората дневно консумират по осем скилидки дневно. Онези, които смятат, че мирисът на чесън е прекалено отблъскващ, могат да закупят разнообразни таблетки и капсули с активната субстанция на чесъна – алицин.

Странични ефекти

Чесънът има противосъсирващи свойства, така че хората, страдащи от проблеми с кръвотечението или приемащи противосъсирващи медикаменти (индометацин, аспирин) трябва да се консултират с лекар, преди редовната употреба на чесън. трябва да се избягва консумация на чесън и преди операция или раждане.

Чесънът има свойството да намалява значително и кръвната захар, така че е добре да се наблюдава нивото на глюкоза редовно и под лекарски контрол.

Други странични ефекти от повишената консумация на чесън включват раздразнен стомах, подуване, лош дъх и неприятен мирис на тялото.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност