Close search

Чудотворният phyllanthus - най-ценната билка в света

Чудотворният phyllanthus - най-ценната билка в света Чудотворният phyllanthus - най-ценната билка в света Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Нищо не се е променило от 500 години. Откакто през 15 век, когато един холандец открива, че тези източни острови са съкровище от полезни ароматни растителни видове, Индонезия и до днес остава един изключително богат източник на билки с терапевтичен ефект.

Нека да вземем за пример phyllanthus urinaria (наричана rumput menir или meniran в Индонезия). От стотици години се знае, че тази невероятна билка може да лекува бъбречни камъни и камъни в жлъчния мехур, и в същото време помага на хора с чернодробни заболявания.

Ефикасността на двете приложения са доказани в многобройни научни изследвания. Но това не е всичко. Ползата от филантус уринариа (phyllanthus urinaria) в случаи на увреждане на черния дроб, се дължи предимно на анти-вирусната активност на растението.

В днешно време почти няма много силни анти-вирусни съединения, които да са познати на човечеството. Учените са успели да открият и да произвеждат антибиотици, за да се борят с бактериите, но срещу вирусните заболявания, ние сме почти невъоръжени.

Вземете ХИВ или различните хепатитни вируси. Или вземете вируса на обикновения грип, или на птичия грип, или херпес вируса. Има някои фармацевтични продукти, които се предписват от лекари, като обикновено те могат да предизвикат известно облекчение, но техния лечебен ефект е далеч не толкова драматичен, както на антибактериалните и противогъбични лекарства.

Много антивирусни продукти на фармацевтична индустрия на Западната медицина, имат много странични ефекти. За разлика от изкуствените фармацевтични продукти, phyllanthus urinaria е на практика без странични ефекти.

Така че, защо да предпочетем phyllanthus urinaria, или meniran, а не стандартно лечение за ХИВ-СПИН или хепатит? Е, има един съществен недостатък от phyllanthus urinaria. Базираните в САЩ и мултинационални фармацевтични корпорации не са намерили начин да печелят пари от phyllanthus urinaria.

Билката расте в отдалечените азиатски тропически региони, най-вече в морския бризов климат на индонезийските острови. Билката може да бъде открита също в южна Индия (която между другото, споделя обща океанска граница със западна Индонезия).

До сега никъде в света няма плантации за phyllanthus urinaria. И тази билка не би оцеляла в сезонните условия на територията на САЩ, ако някой се опита да ги отглежда във ферма. До момента, phyllanthus urinaria, или meniran, се събира главно от индонезийци, практикуващи традиционната медицина, така наречената „dukun”, както и от млади хора в отдалечените племенни райони, които им помагат. Въпреки, че западни учени са доказали в специализирани изследвания (публикувани в най-реномираните научни списания), че филантус уринариа би могла да даде определено облекчаване и дори да лекува вирусни заболявания, тази прекрасна билка наистина никога не е била на разположение на пациентите на Запад.

Phyllanthus - антивирусен "пеницилин"

Първоначално всички антибиотици са били антибактериални съединения, получени от растителни източници. Първият антибиотик, който е бил промишлено произведен - пеницилина, е съставка, получена от пеницилиновия мухъл (penicillum notatum, или penicillum mold.

Като цяло, растенията зависят много повече от химическите защити срещу болести, отколкото животните, включително и човека. И растенията, точно като животните, могат да се заразят, и да боледуват от болести, причинени от бактерии и вируси.

Така, както растенията имат антибактериални съединения, много растения също имат някои антивирусни химикали в арсенала си с цел предпазване срещу заболяване. Тези антивирусни фитохимикали (phytochemicals), обикновено не са ефективни срещу всички вируси, не и в концентрациите, в които те се срещат. В тези концентрации те не са ефективни нито за живите растения в борбата им срещу тези вируси, в случай, че ги заразят, нито за използване като билкови лекарства против човешки вируси, поне не в количествата, в които обикновено се приемат билковите лекарства.

Но билковите антивирусни имат съществено предимство в сравнение с огромния брой химически антивирусни медикаменти - те могат да дадат една антивирусна полза без да нанесат друга вреда.

Нека да уточним това: светът е пълен със синтетични антивирусни прерарати: белина, сода, киселина, арсен, и на практика всяка химическа отрова убива вирусите. Те също обаче убиват и хората, които са лекувани с този вид "антивирусни". Въпросът е: ние искаме да имаме антивирусни средства, които по никакъв начин да не са нездравословни за хората, третирани с тях.

Голямото предимство на растителните антивирусни е, че (тъй като всички живи организми са свързани помежду си чрез еволюцията и адаптацията в обкръщаващата ги околна среда) те са нещо, което е в естествената среда на хората и техните еволюционни предшественици в продължение на милиони години. По този начин, има силно увеличена вероятност някои от взаимоотношенията между растения и болни животни, включително човека, да са симбиотични.

И да, по еволюционен график, използването на билки за лечение на физически състояния на дискомфорт може да бъде проследено далеч назад във времето на първите хоминиди. Приматите, а дори и по-слабо развитите животни, са добавяли някои растения към храната си, не с цел хранене, а за "медицински" приложения (като потвърждение на това, сме включили един източник за използването на билкови лекарства от диви животни в края на тази статия).

Сред всички растения, които са били тествани за евентуална употреба за антивирусно лечение на хора, phyllanthus видовете, особено phyllanthus urinaria, е дала най-обещаващите резултати. Ето само няколко цитати от резюмето на научни статии.
В своите резюмета на систематичен преглед на научната литература (Antivir Ther. 2003 Apr;8(2):77-90.), K.W. Martin and E. Ernst (Peninsula Medical School, Universities of Exeter & Plymouth, Exeter, UK) изрично споменават важното място, което имат Phyllanthus растенията в текущите изследвания за антивирусни екстракти от растения. Те заявявят:

"ИСТОРИЯ И ЦЕЛИ: Много антивирусни съединения, които в момента се използват в клиничната практика са с тесен спектър на действие, ограничена терапевтична полза и променлива токсичност. Налице е също един зараждащ се проблем, свързан с поява на резистентни вирусни щамове. Това изследване беше започнато, за да оцени публикациите в литературата за билки и растения с антивирусна активност, тяхната лабораторна оценка ин витро (invitro) и ин виво (invivo), както и доказателства за клиничната им ефикасност при хора. 

МЕТОДИ: Направени са независими проучвания на публикациите, пуснати в MEDLINE, EMBASE, CISCOM, AMED и Cochrane, които са били свързани с информация за растения и билки с антивирусна активност. Не е имало ограничение за езика, на който е публикувана научната статия. Данните от клиничните изпитвания на отделни препарати, билки, използвани за лечение на неусложнени вирусни инфекции са извадени чрез стандартизиран, предварително определен метод.

РЕЗУЛТАТИ: Стотици билкови препарати с антивирусна активност са били идентифицирани и резултатите от едно търсене представени като пример. Но само извлечения от 11 вида отговарят на критериите за включване на този преглед и са били изследвани в клинични изпитвания. Те са били използвани в общо 33 рандомизирани, и в още осем други нерандомизирани клинични изпитвания. В четиринадесет от тези проучвания е описано използването на Phyllanthus spp., използван за лечение на хепатит Б, седем отчитат положителни и седем отчитат отрицателни резултати. От останалите 10 билкови лекарства, всяко е било тествано в между едно и девет клинични изпитвания. Само четири от тези 26 проучвания не съобщават за полза от проучвания билков продукт.

ИЗВОДИ: Въпреки, че голяма част от клиничните изпитвания съобщават някои предимства от използването на антивирусни билкови лекарства, не са публикувани изцяло всички изпитвания с негативен резултат. Остава необходимостта за по-големи, добре проектирани, рандомизирани клинични изпитвания, които да покажат убедителни доказателства за тяхната ефикасност."

Антивирусният ефект на phyllanthus urinaria върви ръка за ръка със защитния ефект, който phyllanthus urinaria има върху чернодробните клетки. В китайската и индийската традиционна медицина, phyllanthus urinaria е била използвана за лечение на чернодробни проблеми, много преди да е било известно, че хепатита е заболяване на черния дроб, причинено от вируси. Растителните съставки, които са отговорни за защитния ефект, който има phyllanthus urinaria върху черния дроб, са били идентифицирани. S. Zhou докладва за чернодробния защитен ефект върху черния дроб в публикуваната в онлайн медицинската библиотека Medline научна статия под заглавие "Mеханизма на защитно действие на Phyllanthus urinaria L. срещу увреждания на чернодробните клетки".

Резюме на статията:
"Установено е, че въглеродния тетрахлорид [carbon tetrachloride (CCl4)] – предизвикващ увеличаване на serum glutamic-pyruvic transaminase (ALT) и повишаване на MDA в черния дроб на мишки се понижава значително от Phyllanthus urinaria ин виво, и коинкубацията (coincubation) на изолирани хепатоцити на плъх с Phyllanthus urinaria ин витро значително инхибира CCl4-индуцираното намаляване на мобилността на мембраната на чернодробните клетки и увеличаване на вътреклетъчната свобода CA2+ ([CA2 +]i) концентрации на чернодробни клетки. Тези резултати показват, че ефекта на анти-липидната пероксидация и защитното действие на мембраната на Phyllanthus urinaria могат да бъдат свързани с неговото защитно действие срещу CCl4-индуцирани чернодробни увреждания."
В проекта за California State Science Fair, през 2003-та година, Erik Toh изследва използването на Phyllanthus urinaria при лечението на хепатит В.

"Хепатит Б е една от най-разпространените болести, засягащи човешката популация. Конвенционалното лечение с интерферон-алфа е много скъпо и е с много сериозни странични ефекти. Алтернативната билкова медицина използва билкови екстракти от Phyllanthus niruri (amarus) и Phyllanthus urinaria, за които се съобщава, че са ефективни срещу хепатит Б и други вирусни инфекции. Целта на това проучване е да се определят количествено антивирусния ефект на тези билки в ясно определена ин витро система.

Методи/Материали: Антивирусната активност, индуцирана от билковия екстракт е измерена като инхибиране на цитопатичния ефект (CPE), който обикновено е резултат от инфекция на нетретирани клетки MDBK с везикуларен стоматит вирус (vesicular stomatitis virus - VSV).

Воден екстракт от P. urinaria (приготвен от изсушени билки) и P. niruri са серийно титрирани и техните действия са сравнени с позитивна, интерферон-алфа 2б контролна група ...
Заключения/Дискусия на тема: Разработен е клетъчно-базиран анализ за да се оцени антивирусния ефект от билкови екстракти от рода Phyllanthus. Водни екстракти на P. niruri и P. urinaria защитават MDBK клетките от вирусна инфекция. В допълнение, те не показват цитотоксичност при незаразени нормални клетки. Тези констатации подкрепени и от други клинични проучвания, показват че редовният прием на тези билкови добавки могат да бъдат от полза и за пациенти с хроничен хепатит B."
Както бе споменато по горе, използването на билкови лекарства за лечение на физически дискомфорт е по-старо от човечеството. Дивите примати, а дори и по-малки животни, също така са използвали някои растения за лечение на заболяванията си.

Цитат:Medicinal Plant Use by Animals
Автор:JenniferA. Biser

Правейки пауза само за да избърше трескавата пот от челото си, жената на WaTongwe завърши раздробяванета на няколко листа и стъбла, а друг член на племето я заведе до mujonso, или т. нар. дърво "горчив лист"... Мръщейки се в очакване на отвратителния вкус на течността, тя приближава носа си и с едва доловими глътки поглъща горчивия еликсир, надявайки се, че това надеждно лекарство ще я отърве от чревната болка, която я тормозеше в продължение на дни.

Наблизо, в планината в Танзанийския Национален парк „Mahale Mountains”, апатичнo шимпанзе, страдащo от диария и неразположение, бавно издърпва млад израстък от малко дърво, наречено Vernonia amygdalina. Тя бели кората и листата на израстъка със зъби и започва да дъвче сочната сърцевина. Поглъщаки сока, тя плюе повечето от фибрите...
И двете женски успяват да се възстановят за 24 часа. И двете са имали чревна паразитна инфекция. И, в случай, че не сте познали, и двете са яли от едно и също дърво.

"Вероятността, че животните могат да ни научат на нещо за медицинската употреба на растения, е доста висока", казва приматолога Michael Huffman от Университета в Киото, Япония. Всъщност, една изцяло нова област, понякога наричана “зоофармакогносия” (zoopharmacognosy), се зароди вследствие на много различни изследвания върху възможностите за самолечение при животните...

Европейските скорци (Sturnusvulgaris) са изправени пред сериозен проблем, предизвикан от патогени и паразити. Изследвания, направни от биологът Лари Кларк (LarryClark) показват, че като облицоват гнездата си с избрани пресни растения, тези птици се предпазват от безброй възможни инфекции. Дивият морков (Dauscus carota), например, убива птичите акари (fowlmites) в гнездата на скореца... Морковът съдържа стероид Б-ситостерол (B-sitosterol), съединение, което отблъсква акарите и инхибира способността им да се размножават. Това съединение се открива също и в листата на дървото margosa (Azadirachta indica), от което врабчетата често събират материали за покриване на гнездата си, и което някои американци използват като начин за отблъскване на насекомите...

Според Холи Дъблин (Holly Dublin), учен от организацията World Wildlife Fund, африканските слонове (Loxodonta Africana) търсят определен вид дърво, най-вероятно с цел да предизвикат раждане. Дъблин проследила бременна слоница в продължение на повече от една година в Източна Африка, и открила, че през това време слоницата спазвала стриктна и еднообразна диета, както и че тя имала единен дневен модел на поведение, почти до края на бременността си. В края на самата бременност, слоницата пропътувала 27 километра за един ден (много повече от обичайните си 5 километра на ден), и яла от листата и от ствола на едно дърво от семейството Boraginaceae! Четири дни по-късно тя родила здраво слонче. Дъблин установява, че кенийските жени варят чай от листата на това дърво за да предизвикат раждане. Тя вярва, че това е повече от съвпадение...

Phyllanthus urinaria и камъни в бъбреците

Благотворните ефекти на phyllanthus urinaria са познати от дълго време, и поради това научното, латинско име на това растение - P. urinaria, се отнася за пикочната система. Едно от разпространените имена на растението е "трева - разбивач на камъни", заради неговото приложение при лечението на бъбречни и жлъчни камъни.
Камъните в бъбреците могат да бъдат изключително болезнени. Следният текст е от публикация на Националната агенция по събиране и разпространение на информация за бъбречни и урологични заболявания (National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse - NKUDIC), която е звено на Националния институт по диабет, заболявания на храносмилателната система, и бъбречни заболявания (National Instituteof Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - NIDDK). Институтът NIDDK е част от Националните институти по здравето (National Institutes of Health - NIH), които са част от Американското министерство на здравеопазването.
"Камъните в бъбреците са едно от най-болезнените урологични разстройства... За съжаление, камъните в бъбреците са едни от най-разпространените разстройства на пикочната система; през 1997 година пациентите в САЩ са направили 1.3 милиона посещения на техните лекари, свързани с лечение на техните камъни. През 1999 година, повече 250 милиона хоспитализирани пациенти са имали диагноза камъни в бъбреците. Приблизително 10% от хората в САЩ ще имат камъни в бъбреците в някакъв етап от живота си. Изглежда, че мъжете са по-често засегнати от жените".

Какви са симптомите?

"Обикновено, първия симптом на наличието на камък в бъбрека е изключително силната болка. Болката често започва изненадващо, когато камъка се придвижи в пикочната система, предизвиквайки раздразнителност или блокиране. Обикновено, човек усеща остра, парализираща болка в задната част на гърба в областта на бъбреците, или в ниската част на коремната област. Понякога се появява и повдигане и повръщане. Понякога болката може да се разпространи до слабините.
Ако камъкът е прекалено голям да премине лесно, болката продължава, като мускулите в стената на тънкият уретер се опитват да придвижат камъка в пикочния мехур. Ако камъка нарасне или се придвижи, може да се появи кръв в урината. При придвижването на камъка надолу по уретера близо до пикочния мехур, може да почувствате нужда да уринирате по-често или да изпитате изгарящо усещане по време на уриниране.

Лекарите не винаги знаят каква е причината за появата на камъка. Въпреки, че определени храни могат да спомогнат за формирането на камъка в хора, които са податливи на това, учените не вярват, че яденето на някаква специфична храна предизвиква формирането на камъни при хора, които не са податливи.
Човек със семейна история на камъни в бъбреците има по-голяма вероятност да развие камъни. Инфекциите на пикочната система, бъбречните разстройства, като например кистозните бъбречни заболявания, и метаболитните разстройства, като например хиперпаратироидизма (hyperparathyroidism), също се свързват с формирането на камъни..."
Хората, податливи към формиране на камъни в бъбреците може да имат увеличена тенденция за формирането им, ако спазват високо-белтъчна (и ниско-въглехидратна) диета, като например диетата на Аткинс. Диетата на Аткинс работи добре по отношение на контрола върху наддаването на тегло, но тези, които са пълни и податливи към камъни в бъбреците, и следват диетата на Аткинс, може да имат полза от ежедневния прием на phyllanthus urinaria.

Phyllanthus urinaria – дозировка и подготовка

Нашите сушени листа от билката phyllanthus urinaria са пакетирани в малки полиетиленови торбички, които съдържат 5 грама всяка. 5 грама от изсушените листа са дневната доза за повечето случаи, за които phyllanthus urinaria може да се използва - предимно за предотвратяване на появата и лечение на бъбречни и жлъчни камъни, както и за намаляване на вирусното натоварване при хепатит. Освен тези традиционни употреби на phyllanthus urinaria, показано е в научно изследване, че тази билка дори има потенциал при лечението на някои видове рак.
Съдържанието на една 5-грамова найлонова опаковка трябва да бъде разделена на 2 или 3 приема. Чаят от билката се приготвя чрез смесване на 1 до 2 чаени лъжици изсушени билки в гореща, но не вряща вода. Листата трябва да се разбъркат леко за около 1 минута и след това трябва да бъдат отстранени от чая (най-добре чрез прецеждане).
В дългосрочна схема на прием с цел да се предотврати образуването на бъбречни и жлъчни камъни и за хепатопротектни ефекти, например при хора, употребяващи алкохол, съдържанието на една 5-грамова торбичка може да бъде използвано в рамките на 2 дни.
Химическите съставки на phyllanthus urinaria са били обект на научни изследвания. Резюмето, цитирано по-долу е от базата данни на Medline. Тези резюмета могат да бъдат достъпени чрез сайта www.infotrieve.com (щракнете върху бутона “Medline” в лявата лента на сайта Infotrieve и след това въведете текста в кавички в полето за търсене).

Ученият L.Z. Zhang докладва в научно изследване с име “Изследвания върху химическите съставки на Phyllanthus urinaria L.” (Studies on chemical constituents of Phyllanthus urinaria L.):

"ЦЕЛ: да се изследват химическите съставки на Phyllanthus urinaria.

НАЧИН: използвани са различни хроматографски техники за изолиране и пречистване на съставките. Структурите са изяснени чрез химически и спектрален анализ.

РЕЗУЛТАТ и ИЗВОД: Четиринадесет съставки са били изолирани, а седем от тях са били идентифицирани като corilagin (I), rutin (II), brevifolincarboxylic acid(VI), isostrictiniin(IX), geraniin (X), gallic acid(XI) and ellagic acid (XII). Съединението VI беше открито в P. urinariaза първи път, и съединението IX беше също открито в рода Phyllanthus за първи път. "
C.C. Changпубликува изследване, под името "Лигнани от Phyllanthus urinaria" (Lignans from Phyllanthus urinaria). В резюмето на проучването, той отбелязва:
"Химическото разследване на стъблената и коренната част от Phyllanthus urinaria L. завърши с изолация на четири лигнани, а именно 5-demethoxyniranthin, urinatetralin, dextrobursehernin, urinaligran, заедно с девет известни лигнани. Техните структури, включително и абсолютна стереохимия, бяха изяснени чрез спектрален анализ (NMR и CD) и химическа корелация."

В друго изследване, проведено от L.Z. Zhang, под името “Изолация и идентификация на съединението на ново полифенолно съединение от Phyllanthus urinaria L.” (Isolation and identification of a novel polyphenolic compound from Phyllanthus urinaria L.), той пише:

"ЦЕЛ: да се изследват химическите съставки на Phyllanthus urinaria.

НАЧИН: различни хроматографски техники са били използвани за изолиране и пречистване. Структурите са изяснени чрез спектрален анализ.

РЕЗУЛТАТ и ИЗВОД: Едно ново полифенолно съединение е изолирано и наречено Phyllanthusin F."
Едно проучване, проведено от S.T. Huangе показало, че phyllanthus urinaria има потенциал за лечение на някои видове рак. В резюмето на проучването, озаглавено "Phyllanthus urinariaзадейства апоптозата и Bcl-2 down-regulationв белодробните ракови клетки на Луис" (Phyllanthus urinaria triggers the apoptosis and Bcl-2 down-regulation in Lewis lung carcinoma cells), той пише:
"Phyllanthus urinaria (P. urinaria), широко използвано билково лекарство, беше тествано за противораково действие във воден екстракт за първи път. Водният екстракт от P. urinaria значително намалява броя на белодробните ракови клетки на Луис (Lewis lung carcinoma cells) при карцином на белия дроб при дозово и време-зависим начин, определен чрез МТТ анализ. Все пак, водният екстракт от P. urinaria не упражнява никакъв цитотоксичeн ефект върху нормалните клетки, като например ендотелните и чернодробни клетки. Резултатите от цитометрията са разкрили дозо-зависимо повишение на мъртвите клетки, 24 часа след лечение на белодробни ракови клетки на Луис с екстракт от P. urinaria. Противораковото действие на екстракта от P. urinaria се дължи на индуцирана апоптоза в белодробните ракови клетки на Луис, която беше демонстрирана от ДНК-фрагментация анализ и засилена каспаза-3 (caspase-3) дейност. Апоптозата, предизвикана от екстракта от Phyllanthus urinaria в белодробните ракови клетки на Луис, е свързано с определено регулиране на Bcl-2 генната експресия, но не с p53, p21 и Bax. Освен това, частично инхибиране на P. urinaria-индуцирана апоптоза в белодробни ракови клетки на Луис чрез предварително лечение с циклоспорин А (cyclosporinA), инхибитор на медиираната пропускливост на порите на митохондриите (mitochondria permeability transition pore inhibitor), което предполага, че екстракта от P. urinaria индуцира апоптозата в белодробни ракови клетки на Луис, поне частично, чрез митохондрия-свързан свойствен път (mitochondria-associated intrinsic pathway)."
Най-добрият начин за извличане на активните съставки от растението Phyllanthus urinaria бе темата на научно изследване под ръководството на J. Чен, озаглавено "Study on supercritical CO2 extracting conditions on Phyllanthus urinaria". Учените написаха:
"Технологията за извличането Phyllanthus urinaria L.със суперкритичен въглероден двуокис (CO2) като разтворител е била описана. Проучени са ефектът на налягането при извличане, температурата на извличане, времето на извличане, и 85% етанол-H2O (ethanol-H20) съвместния разтварящ капацитет (co-solvent capacity). Били са определени правилните технологични изисквания чрез ортогонален експеримент, като резултата показал, че процента на извличане може да достигне до 9.0%, след извличане в продължение на 2.5 часа, налягане на извличане от 18 MPa, температура на извличане 50 градуса по Целзий, температура на отделяне от 42 градуса по Целзий, налягане при отделяне от 6.8 (+/- 0.2) MPa и CO2 поток (flux) от 3.0 (+/- 0.2) L/h."
Източник: Wonderful phyllanthus - the world's most valuable herb: http://phyllanthus.net

За лечението с Phyllanthus говори и доц. Антонов в интервюто след конференцията на EASL 2009г. Ето и цитатът от това интервю:
Р. Русинов: Според изнесени данни от друго изследване, една китайска билкова формула (Phyllanthus Compound) може да бъде използвана за лечение на Хепатит Б.
Доц. Антонов: Да, обаче това лекарство само подтиска вируса. В изследването са участвали 90 пациенти с хепатит B. 60 от тях са приемали билката в продължение на 48 седмици, 30 са били в плацебо (placebo) групата. Наблюдавани са спадане на нивата на HBV ДНК до под 300 копия/мл при 13 пациенти, загуба на HBeAg антигена при 12, и HBeAg сероконверсия при 9 пациенти от 60-те лекувани с тази билкова формула.

Този билков продукт намалява нивата на ДНК. Подтиска репликацията на вируса и при някои пациенти може да направи „е” антиген сероконверсия, но ние знаем, че тя в 25% от случаите е спонтанна. Така, че тук трудно може да се каже какъв е ефекта от терапията, но има подтискане на вирусната репликация, което наистина представлява интерес. Все пак, растителен продукт да подтиска репликацията на вируса, действително предизвиква интерес, но все пак тепърва ще се проучват нещата.
Цялото интервю може да прочетете тук: Интервю с доц. д-р Кр. Антонов - Отзиви от конференцията на EASL - 2009 год.

Цитат от документа: Assessing Best Practices in HBV Therapy, A Certified CME/CE Update, 44th Annual Meeting of the European Association for the Study of the Liver:
Цитат
Китайска билкова формула за лечение на хроничен хепатит Б
От дълги години, растенията от рода Phyllanthus са използвани под формата на воден разтвор като традиционни лекарства за лечение на хроничен хепатит Б в Китай и Индия. Проведените изследвания предполагат, че механизма на действие на Phyllanthus. amarus може да е свързан с инхибирине (потискане) на HBV полимеразната активност. Thyagarajan и негови колеги вече докладваха в предишно изследване, че 59% от 37 пациенти с хроничен хепатит B изчистили откриваемите нива на HBV ДНК, 2-3 седмици след края на 30-дневно лечение с P. amarus [Thyagarajan SP, et al. Lancet 1988;2:764–766].
В добре проектирано, рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано изпитване, са били проучени антивирусните ефекти на Китайска билкова формула (Phyllanthus Compound) при 90 пациенти с хроничен хепатит B. [Zhou DQ, et al. Abst. 933] Пациентите, които са били HBeAg-позитивни и са имали нива на HBV ДНК, по-високи от 7 log10 (10 000 000) копия/mL са били рандомизирани (2:1) да получат Phyllanthus Compound (n=60) или плацебо (n=30) за 48 седмици.
HBV вирусното потискане е било значително по-голямо сред пациентите, които са приемали Phyllanthus Compound (3.4 log10 копия/mL), сравнени с тези, които са получавали плацебо (0.1 log10 копия/mL) (P <0.01). Освен това, неоткриваеми нива на HBV ДНК (<3 log10 копия/mL) са били постигнати при 13 от 60 пациенти (21.7%) във Phyllanthus групата, в сравнение със само 1 от 30 пациентите (3.3%) в плацебо групата (P < 0.01). Загуба на HBeAg и сероконверсия е била наблюдавана по-често при пациентите, получавали Phyllanthus compound, отколкото при плацебо пациентите (HBeAg загуба: 12/60 [20%] срещу 1/30 [3.3%]; Сероконверсия: 9/60 [15%] срещу 0/30 [0%]).
Въпреки, че са предварителни, тези данни предполагат, че Phyllanthus Compound може да е ефективен за лечение на хроничен хепатит B, който води до вирусно потискане и HBeAg сероконверсия при някои пациенти.

Линк към абстракта на оригиналната статия, изнесена на EASL конференцията през 2009 година:
EASL Conference 2009, "A RANDOMIZED DOUBLE-BLIND PLACEBO-CONTROLLED CLINICAL TRIAL ON A CHINESE HERBAL FORMULA (PHYLLANTHUS COMPOUND) IN THE TREATMENT OF CHRONIC HEPATITIS B VIRUS CARRIERS":
Друго мета проучване, в което се споменава Филантус: Chinese Herbal Medicine and Interferon in the Treatment of Chronic Hepatitis B: A Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials:

Автор: phyllanthus.net

Източник: hepactive.org

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност