Close search

д-р Румен Велев: Храненето на майката около 500 дни преди зачеването оказва влияние върху плода

д-р Румен Велев: Храненето на майката около 500 дни преди зачеването оказва влияние върху плода д-р Румен Велев: Храненето на майката около 500 дни преди зачеването оказва влияние върху плода Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Децата, родени от майки с наднормено тегло, имат 3 пъти по-висок риск от затлъстяване

Отношението на майката към здравето на детето трябва да започне още преди неговото зачеване, съветва акушер-гинекологът д-р Румен Велев, директор на Втора АГ болница „Шейново”. По думите на специалиста храната, приемана от майката около 500 дни преди зачеването, оказва влияние върху здравето и развитието на бъдещия плод. Същото важало и за периода на бременността и първите две години на детето, през които храненето предопределяло здравето на бъдещия зрял човек.

„Един съвсем нов клон от генетиката - епигенетиката изследва как храненето влияе върху нашите гени, казва д-р Велев и посочва като класически пример за това медоносната пчела. Ларвите на медоносните пчели, които са хранени с пчелно млечице, се превръщат в „царици“ - плодородни и с продължителност на живота 2 години. Ларвите, хранени с мед, се превръщат в „работнички“ - стерилни с продължителност на живота няколко седмици”.

Аналогично било положението и при човека, затова майките трябвало да обръщат сериозно внимание на това, с какво се хранят самите те и на това, с какво хранят децата си, твърди специалистът.

Той изтъква, че най-добрата храна за бебето е майчиното мляко и съветва, когато се налага дохранване да се има предвид, че формули с високо съдържание на протеин могат да повишат риска от затлъстяване на детето.

„Затлъстяването в ранна детска възраст може да доведе до развитието на социално значими заболявания като: хипертония, диабет тип 2, метаболитен синдром, астма и др. 77% от затлъстелите деца се превръщат в затлъстели възрастни”, подчертава д-р Велев.

По думите му децата, родени от майки с наднормено тегло, имат три пъти по-висок риск от затлъстяване. Затова бременната жена не бива да допуска прекомерно покачване на теглото си – не повече от 10-12 кг. за цялата бременност. Големите бебета пък били два пъти по-застрашени да затлъстеят, в сравнение с родените с нормално тегло. Същото важало и за новородените, които бързо наддават, поради неправилно хранене.

Специалистът препоръчва на бъдещите майки да наблягат на зеленчуците, плодовете и рибата. Да избягват готовите храни с консерванти и простите захари. През зимата, когато не могат да се набави необходимите полезни вещества, да се приемат хранителни добавки, но с естествени извлеци, а не изкуствено синтезирани. Малки количества черен шоколад действали отлично като антиоксидант на бременната жена.

Автор: Вероника Христова, health.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност