Close search

Да спрем стареенето чрез храната, която ядем

Да спрем стареенето чрез храната, която ядем С течение на годините организмът се износва и човек става все по-уязвим за болести Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

С течение на годините организмът се износва и човек става все по-уязвим за болести.

Продължителността на живота до голяма степен се определя генетично. Науката твърди, че има и други, все още неоткрити клетъчните механизми, които превръщат един млад човек в стар. При това учените не се съмняват само в това, че основната роля в стареенето играят свободните радикали, и някои специфични протеини в организма. Да се спре разрушителния им ефект може с правилни храни: Храни с антиоксиданти.

  • Как са се опитвали да се подмладяват преди ?

Хората отдавна търсят начин да се удължи живота. Например, по време на цар Давид за метод за удължаване на живота се е считала герокомията, състояща се в съприкосновение на старци с млади момичета.

През седемнадесети век в Англия се е смятало, че младостта може да се удължи с помощта на кръвопускане. Един век по-късно се появяват мошеници, които започват да продават „еликсир на вечната младост.“

Днес науката търси методи за удължаване на живота в много и различни посоки, като например създаване на вещества, които възстановяват имунната и кръвоносната система, стволови клетки, намеса в работата на гените. Въпреки това, таблетката против старостта, като всяка друга, има странични ефекти. Например, стволовите клетки, които са изолирани от костен мозък, могат да стимулират регенерацията на клетките, но в същото време стимулират и растежа на злокачествените тумори.

Интерес у искащите да живеят вечно дълго време предизвиква друго необичайни средство – рапамицин – лекарство, което се предписва на пациенти с трансплантации на органи. То влияе на протеините, отговорни за стареенето, но, за съжаление може да предизвика диабет.

А учени от Университета на Нов Южен Уелс са убедени: може да се удължи животът и без да се прибягва до научни иновации, които не винаги са безопасни. По време на изследване, което продължило 35 години и обхващащо повече от 2500 души, експерти са установили, че тези, които контролират калоричността на храната си и се занимават с леки физически упражнения, живеят по-дълго средно с шест години.

  • Как да се храним за да живеем по-дълго?

Още през 1930 г. са публикувани резултатите от проучване, според което нискокалоричната храна с 30 до 50% увеличава продължителността на живота.

Въпреки това, е важно да се има предвид, че при общото намаляване на калориите е необходимо храната да бъде богата на хранителни вещества. Препоръчва се намаляване на приема на калории, най-вече за сметка на намаляване на тежките животински мазнини (червено месо, мазни млечни продукти). Здравословно хранене с ниска калоричност, според учените, означава риба и растителни мазнини. Последните се съдържат в орехите, зеленчуците, плодовете и растителните масла. Препоръчват се обезмаслени млечни продукти или продукти, съдържащи мляко, в което част от млечната мазнина се заменя с растителни мастни киселини. Тези мазнини макар да имат калории, се асимилират по-добре и не забавят метаболизма. Предлага се също да се премине на сложни въглехидрати – пълнозърнест хляб и зърнени култури, които постепенно, а не така бързо, като сладкото и брашната, увеличават кръвната захар, запазвайки здравето.

В допълнение учените са на мнение, че ефект на „забавяне на стареенето“ имат няколко компоненти от нашата храна. Първо, това е ресвератрол – вещество, което се съдържа в сухото червено вино. То активира производството на протеини, които действат положително върху механизмите на съпротива на стареене. Второ, антиоксиданти, които се съдържат предимно в плодове, орехи, зеленчуци. Но и тук всичко трябва да е в умерени количества: свободните радикали в малки количества трябва да присъстват в организма за да го пазят.

Най-висока оценка по системата «Oxygen Radical Absorbance Capacity» – способността за абсорбиране на свободните радикали, имат ягодите, боровинките, къпините. Стандартът е разработен от учени от Националния институт по стареене на населението на САЩ през 1990 г.

Друг продукт, който трябва да се вземе под внимание и да се включи в дневния хранителен режим са бразилските орехи. Това е източникът на един от най-ефективните антиоксиданти – селен, който потиска всички негативни окислителни реакции в организма, водещи до клетъчна смърт.

Източник: xfakti.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност