Close search

Днес е празникът на шоколадовия пудинг

Днес е празникът на шоколадовия пудинг Запознайте се с историята на шоколадовия пудинг Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Запознайте се с историята на шоколадовия пудинг

Международният ден на шоколадовия пудинг се чества всяка година на 26 юни, съобщават от foodpanda.

Знаете ли , че историята на десертните пудинги може да се проследи още от 17-ти век? В началото „пудинга” всъщност е бил много силно напоена торта. В сегашния си вариант обаче, сладкарското изделие е познато от 19 век, когато английския химик Алфред Бърд го разработва с яйчен крем. Тогава той постига перфектната консистенция. 

В края на 19 и началото на 20 век, шоколадовият пудинг е бил подходяща храна за нисшите прослойки на обществото. Той не е бил смятан за здравословна храна, в съвременния смисъл на думата, а за високо калорична. 

Днес, пудинга е популярен десерт по целия свят. 

Има два основни вида: В САЩ , Канада и Югоизточна Азия, десертът е с лека текстура, охладена и с вид на нишесте. В тези страни го консумират предимно на закуска или се използва като пълнеж за шоколадов пай. В Обединеното кралство, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия версията прилича на добре изпечена торта, с много шоколадов крем. 

Съвременните шоколадови пудинги обикновено са направени с мляко и захар, ароматизирани с шоколад и ванилия, а за сгъстяване се използва нишесте. Обикновено се приготвя на печка, но съществуват и други методи- микровълнова обработка, пара, печене (понякога и водна баня) или замразяване (като се използва желатин като сгъстител). 

Много хора правят своите собствени шоколадови пудинги у дома, но в търговската мрежа може да намерите консервирани или замразени версии.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност