Close search

Екстракт от бял трън лекува редки редки мозъчни тумори

Екстракт от бял трън лекува редки редки мозъчни тумори Екстракт от бял трън може да лекува редки редки мозъчни тумори Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Химикал извличан от семената на бял трън може да функционира като неинвазивно лечение на рядко хормонално състояние, причинено от мозъчен тумор, според проучване, проведено от изследователи от Института Макс Планк за психиатрия в Мюнхен и Хелмхолц Центрум Мюнхен и публикувано в списание Nature Medicine на 9 февруари.

Състоянието, известно като болест на Кушинг (най-честото разнообразие на синдрома на Кушинг), произлиза от тумор на хипофизната жлеза на мозъка. Този тумор води до повишени нива на хормона на стреса адренокортикотропин (ACTH) в организма, което от своя страна кара надбъбречните жлези да отделят повишени нива на хормона на стреса кортизол. Тези ненормално високи нива на хормона произвеждат най-различни здравни проблеми, като например бързо наддаване на тегло, високо кръвно налягане, мускулна слабост, остеопороза, повишена честота на инфекции и дори депресия и когнитивна дисфункция.

Симптомите изчезват напълно

В момента, единственият начин за лечение на 80 до 85 процента от случаите на заболяването Кушинг е с мозъчна операция. В другите 15 до 20 процента от случаите, е одобрена само една терапия, която може да предизвика силни странични ефекти, като например повишени нива на кръвната захар в повече от една пета от пациентите.

Новото изследване, обаче, установило, че силибинин, извлечен от семената на бял трън, успешно лекува болестта на Кушинг в клетъчни култури, животински модели и човешка туморна тъкан.

В търсене на нови терапии за болестта на Кушинг, учените са търсили първо по-добро разбиране на механизмите, чрез които тумора на хипофизата може да предизвика покачване на нивата на ACTH.

„Знаехме, че болестта на Кушинг се причинява от освобождаване на твърде много ACTH. Така че се запитахме, какво причинява това свръхпроизводство и как да го спрем“, заяви ръководителят на изследването Марсело Паес-Переда.

Изследователите открили, че туморите на болестта Кушинг съдържат изключително високи нива на протеин, известен като протеин на топлинен шок 90 (HSP90), при нормални нива той е отговорен за свиване на глюкокортикоидните рецептори и оттам инхибиране производството на ACTH.

„Тъй като има твърде много HSP90 молекули в туморната тъкан, те се прикрепят към глюкокортикоид рецептора,“ казва Паес-Переда. „Открихме, че силибининът се свързва с HSP90 като по този начин позволява на глюкокортикоидните рецепторни молекули да се разтварят от HSP90.“

Проучването е показало, че лечението със силибинин кара туморите на болестта на Кушинг да забавят растежа си и да връщат към нормални нива производство на ACTH. В живи мишки, лечението със силибинин действително кара всички болестни симптоми да изчезнат.

Клинични изпитвания в очакване

Паес-Переда подчертава, че силибининът и белият трън са вече известни като безопасни при хора и се използват като алтернативни терапии за различни заболявания.

„Силибининът е основната активна съставка в семената на белия трън,“ казва той. „Той има изключителен профил на безопасност при хора и вече се използва за лечение на заболяване и отравяне на черния дроб.

Изследователи от Института Макс Планк вече са подали патент за различни химикали, които могат да се използват за лечение на тумори на хипофизата, включително и силибинин. Сега те планират клинични изпитвания на веществото при хора с болестта Кушинг.

„Със силибинина може би сме открили неинвазивна лечебна стратегия не само за рядката болест на Кушинг, но също така и за други състояния, свързани с глюкокортикоидните рецептори, като белодробни тумори, остра лимфобластна левкемия или множествена миелома,“ казва Паес-Переда.

Силибининът може да има и приложения за ветеринарната медицина. Докато болестта на Кушинг е много рядко при хора, с проценти от едва около 5,5 на 100 000, тя е често срещано явление при различни животни. Близо 4% от кучетата и 7% от конете страдат от заболяването.

Белият трън е използван като традиционна медицина за повече от 2000 години, особено за проблеми с черния дроб и жлъчката.

Източник: biopogled.com

Снимка: kasnaprolet9999.blog.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност