Close search

Хамамелис - непознат, но изключително полезен за здравето

Хамамелис - непознат, но изключително полезен за здравето Непознатият, но изключително полезен за здравето Хамамелис Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хамамелис е род листопадни, цъфтящи растения от семейство Хамамелидови (Hamamelidaceae), с три специеса (Hamamelis ovalis, H. virginiana, H. vernalis), естествено разпространени в Северна Америка, един – Hamamelis japonica, естествено срещан в Япония и един – Hamamelis mollis, разпространен в Китай.

Хамамелисът е висок храст, по-рядка достига размерите на ниско дръвче, с височина обикновено около 3-4 м (в редки случаи 8-10 м).

За лечебна цел се изолират листата, кортата и смената му. Хамамелисът има действие, което подпомага свиването на кръвоносните съдове и по тази причина се използва като основна съставка при продукти, предназначени за лечение на хемороиди.

Семената на хамамелиса се използват при кожни проблеми като екземи, акне, псориазис и др. Те съдържат етерични масла и са годни за консумация в сурово състояние.

Екстрактът от кората е подходяща съставка в кремовете и лосионите за след бръснене, защото намалява сърбежа. Прилага се в козметиката и за производството на спрейове против комари и жилещи насекоми.

Билката съдържа танини, което я прави подходяща и за директно използване върху кожата. Съставките на хамамелиса се борят с бактериите и подпомагат лечение на наранена или раздразнена кожа, подуване и обриви. 

Хамамелис се прилага успешно и в производството на капки за очи заради противовъзпалителното си и успокояващо действие.

Растението също така е подходящо за облекчаване на мускулни болки, успокоение на раздразнена кожа след бръснене и при слънчеви изгаряния.

От растението може да се добие дестилат (вода от хамамелис), като за целта кора, изсушени листа и частично спящи клонки се поставят на пара. По този начин се извличат полезните етерични масла. За да се получи тинктура, е необходимо кората на растението да се постави за известно време в чист алкохол.

Източник: webmd.com

Снимки: garden-design.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност