Close search

Храни, от които се огладнява

Храни, от които се огладнява Храни, от които се огладнява Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Много често именно вредните и висококалорични храни единствено засилват чувството ни на глад. Така хем не сме сити, хем продължаваме да приемаме продукти, които с времето биха развалили фигурата ни, пишат колегите от felisima.com.

Така например пълнозърнестите храни засищат по-лесно, а преработените обратно - могат да предизвикат още по-силен пристъп на глад, сякаш не сме сложили нищо в стомаха си. Това е резултат от факта, че по-голямата част от хранителната стойност на тези продукти е изчезнала при химическата им обработка.

Ето и кои храни е добре да ограничим, когато се опитваме да заситим глада си.

Дъвки
Тези "разквасители" за уста и гонители на лошия дъх стимулират производството на стомашни сокове и слюнка, която, отделяна при дъвченето, отива право в стомаха и един вид го заблуждава, че има храна за смилане и ни прави още по-гладни.

Диетична сода
Ако на етикета на някоя газирана напитка пише "диетична", това не бива да ни подвежда. Изследванията доказват, че диетичната сода и производните й ни карат да огладняваме, а това е отворена врата към нарушаването на нашата диета.

Изкуствени подсладители
Те също имат ефект на засилване на апетита, но за разлика от обикновената захар, не доставят на организма нещо, което ще обуздае породилия се глад. Подсладителите влияят ограничаващо на мозъчните клетки, които следва да ни алармират, че сме се нахранили.

Замразена вечеря
Готовите замразени храни, особено т.нар. диетични, обикновено не съдържат достатъчно калории, за да ни заситят. Освен това в тях няма продукти като истински плодове и зеленчуци, които да ни осигурят фибри. А именно фибрите се разширяват в стомаха и ни карат да чувстваме ситост.

Не на последно място, преработването унищожава хранителните вещества, а замразените вечери обикновено се размразяват в микровълновата, която допълнително вреди на хранителната стойност на ястията.

Сладкиши
Колкото и да са вкусни, пастите обикновено не ни засищат. Бялата захар и брашно не съдържат фибри или други полезни хранителни съставки. Наистина временно преставаме на изпитваме глад, но скоро се оказваме още по-гладни, отколкото сме били. Затова, ако ни се яде нещо сладко и е възможно, е по-добре да избираме сладкиши, а и хляб, съдържащи пълнозърнесто брашно и по-малко захар.

Захарните десертчета
Освен ако не са пълни с протеини и минимално подсладени, захарните десертчета, които често консумираме набързо – за повече енергия, са абсолютно неподходящ избор, особено за началото на деня.

Силно преработени и с много захар, тези сладки блокчета може и да ни се струват като спасение в активния делник, но в крайна сметка ще имаме нужда от истинска храна, за да не ни прималее.

По-здравословната алтернатива е да отделяме десетина минути, за да си приготвим закуска, преди да излезем сутрин. Много по-полезно е да започнем деня си с овесени ядки, гарнирани с плодове, мед, фъстъчено масло или кисело мляко.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност