Храни срещу анемия
Анемията е недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта.
Този недостиг причинява намалена способност на кръвта да пренася кислород към тъканите, така причинявайки тъканна хипоксия.
Важно е да се спомене, че има полови различия в нормалните стойности на кръвните показатели: при мъжете броят на червените кръвни телца – хемоглобина и хематокрита – е по-висок от броя на жените. Това се дължи на две основни причини – влиянието на половите хормони и месечния цикъл при жените.
Анемията може да премине незабелязано при много хора и симптомите да са слаби.
Най-често хора с анемия се оплакват от слабост, отпадналост, дискомфорт, слаба концентрация. Хора с по-остра анемия се оплакват често от диспнеа (задух) при усилие.
Тежката анемия подтиква тялото да компенсира, като увеличи сърдечната дейност, което води до усещане на биенето на сърцето и изморяване, възможно е да доведе и до сърдечна недостатъчност.
Ето няколко храни, с които можем да подобрим кръвните показатели и да преборим анемията.
Сурово броколи - в големи количества съдържа витамини (С, К, А, В6), калий, селен, манган, триптофан, и фосфор.
Коприва - листата съдържат дъбилни вещества, витамин С, К, каротеноиди, пантотенова киселина, ситостерол, виолаксантин, хистамин и др., а коренищата - дъбилни вещества, нишесте и др.
Сок от червено цвекло - богато на желязо. Помага за възстановяването и реактивиране на червените кръвни клетки.
Червен фасул - богат на желязо и флавоноиди.
Тофу ("соево" сирене) - ниско съдържание на натрий, с високо съдържание на витамини от В – групата, желязо, изофлавони, генистеин и др.
Стриди - имат нисък гликемичен индекс, богати на антиоксиданти хранителни вещества, цинк и витамин B12.
Бадеми - богати на желязо, манган, рибофлавин, мед, витамин Е и Омега-3-мастни киселини.
Нар - богат източник на желязо и витамин C.
Чесън - богат на желязо. Ефективен при лечение на сърповидно-клетъчна анемия.
Мед - богато съдържание на желязо. В него се съдържат мед и магнезий, които увеличават нивото на хемоглобина.
Спанак - богат източник на калций, витамини А, B9, E и C, желязо, фибри и бета каротин.
Кайсии - богати на бета-каротин, фибри, витамин A, E, и железо.
Източник: zdraviste.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook