Close search

Хранителен режим при вискоко кръвно

Хранителен режим при вискоко кръвно Хранителен режим при вискоко кръвно Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Според съвременни изслед­вания определени минерали влияят благотворно върху кръвното налягане.

Изброените по-долу съвети ще ви помогнат да поддържате кръвоносните си съдове в добро състояние, като е необходимо също и да контролирате те­лесното си тегло.

Яжте поне 5 пъти дневно по една порция плодове и зеленчуци (с изключение на карто­фи). Те доставят на организма вещества като витамин В и С, магнезий и калий, полезни за сърцето и кръвоносните съдове. Източник, са и на фибри и природни салицилати, които, подобно на синтетичния аспирин (ацетилсалициловата киселина), намаляват риска от инфаркт в резултат на хипертония.

Ако е необходимо да от­слабнете, правете го под лекарски контрол със специална диета, съчетана с всекидневни физиче­ски упражнения.

Увеличете прие­ма на целулоза, като употребява­те пълнозърнсти, а не рафини­рани продукти.

Три пъти седмично консумирайте тлъста риба, съдържаща маст­ни киселини омега-3. Те по­нижават кръвното налягане.

Избягвайте приема на мазнини, особено на­ситени, но консумирайте достатъчно продук­ти, богати на незаменими мастни киселини (тлъста риба, ядки, семена, студенопресован зехтин или слънчогледово и орехово олио).

Яжте повече храни, богати на калций, пре­димно обезмаслени млечни продукти.
Ограничете готварската сол (натриевия хло­рид). 70-80% от солта в организма се внася с готови продукти като хляб, зърнени закуски, пържени картофи и други храни от заведения за бързо хранене.
Намалете приема на натрий чрез храни, съ­държащи натриев бикарбонат, чрез консерви­раната риба и месото, обработени с натриев нитрит, и чрез продукти, в които е използван вкусовият подобрител мононатриев глутамат.

Използвайте заместители на солта. Те са с ви­соко съдържание на калий и магнезий (нама­ляващи кръвното налягане), а процентът на натрия е нисък.

Сведете до минимум приема на кофеин, кой­то е противопоказан при хипертония.

Пийте алкохол в малки количества.

Консумирайте всекидневно суров чесън или го приемайте под формата на таблетки. Съ­държащото се в него вещество алицин дейст­ва съдоразширяващо.

Храна за хипертоници 

Калият понижава кръвното налягане. Най-богати източници на този елемент са банани, домати и грах.

Изчоник: lekuva.net

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност