Close search

Изкуството е навсякъде!

Изкуството е навсякъде! Изкуството е навсякъде! Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В поредицата "Изкуството е навсякъде!" на колегите от highviewart.com ще откриете изкуството на странни места - в чашата кафе, в следобедната доза витаминозна диня или в битови предмети, които никога не сте подозирали, че могат да се превърнат в предмети на изкуството...

Освен сушито, сакето и приказните цъфнали череши, Япония е дала на света и Mukimono. Това е екстравагантен вид изкуство, чийто майстори създават скулптура и резба от плодове и зеленчуци. От деца слушаме фразата „Зеленчуци който не яде, той голям неще да порасте“, но никой не ни е казал, че освен полезни и вкусни, плодовете и зеленчуците са и прекрасен материал за изработване на изящни произведения на изкуството.

Mukimono се заражда в японската култура още в антични времена. Тъй като храната е била сервирана в скучновати нeгланцирани глинени съдове, покрити с листа, майстор готвачите са търсели по-атрактивен начин за представяне на храната. 

Хрумнало им да прорязват в листата различни интересни форми. По-късно това се е пренесло и върху плодове и зеленчуци, които са слагани на масите като украса. Въпреки че съществува много преди това, Mukimono всъщност става наистина известно едва през ХVI век и се превръща във важна част от обучението на всеки готвач от висок клас в страната на изгряващото слънце.

Съществува и друга теория за произхода на скулптурата и резбата от плодове и зеленчуци. Някои смятат, че този оригинален начин на изразяване на артистичното аз у човека се заражда през XIV век в Тайланд по време на фестивала Loi Kratong. Майстори от цял Тайланд създават украсата за събитието от листа и цветя. 

Легендата гласи, че една от прислужничките на кралица Phra Ruang- Nang Noppamart решава да изненада своята господарка с украса по-оригинална от всички останали. Тя изрязва цвете в зеленчук, а на мястото на тичинката декорира истинско цвете. До всичко това слага и резбована птица. Кралицата остава толкова впечатлена от създаденото творение, че заповядва всяка тайландка да изучава този вид изкуство.

През вековете популярността му варира. Ту става толкова харесван и почитан, че през 1808 г. крал Rama II му посвещава поема, ту интересът към него стихва така рязко, че за да бъде съживен е обявен за задължителен предмет в училищата. Така традицията на изработване на скулптури и резба от плодове и зеленчуци се запазва. Тя е жива и до днес и дори е достигнала още по-голямо съвършенство и майсторство.

Откъдето и да е произлязло това изкуство, то безспорно си остава изумително. Красиви пеперуди, изящни човешки фигури или морски обитатели. Всички те оживяват по един оригинален начин и по нищо не отстъпват на тези, направени от мрамор или дърво. А най-хубавото е, че можем и да си похапнем от тях. Така животът става не само по-красив, но и по-вкусен. А изкуството, както се убедихте, може да е навсякъде!

Разгледайте още снимки тук.

Автор: Ивета Рътарова, highviewart.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност