Close search

Как да създадем здравословни хранителни навици у децата

Как да създадем здравословни хранителни навици у децата Здравословният начин на хранене е начин на живот, който трябва да бъде възпитан още в ранна детска възраст Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Здравословният начин на хранене е начин на живот, който трябва да бъде възпитан още в ранна детска възраст. 

Добри хранителни навици се моделират чрез поведението на родителите, които искат да помогнат на децата си да поддържат здравословно тегло и нормален растеж, а след като пораснат да имат и здравословен начин на живот. 

Някои от най-важните аспекти на здравословното хранене са мазнините, които трябва да се приемат. В колкото по-ограничено количество са те, толкова по-добре. Лесен начин за намаляване приема на мазнини при децата и насърчаването на поддържане на здравословно тегло, включва прием на ниско съдържание на мазнини или обезмаслени млечни продукти. 

Друго важно нещо е редуцирането на прекомерно количество захар, сол и подсладени напитки. Това са основните неща, които почти всеки родител знае и се опитва да спазва. Но какво друго бихме могли да направим като родители, за да изградим добри хранителни навици у децата си, разказват от foodpanda.

Насърчавайте децата си да се хранят бавно. Едно дете може по-лесно да разбере кога се е заситило или дали все още е гладно, ако се храни бавно. Преди да предложите втора порция, опитайте да изчакате най-малко 15 минути, за да разберете дали наистина детето е все още гладно. Това е времето, в което мозъка може да регистрира дали стомахът е сит или не. 

Винаги сядайте на масата заедно цялото семейство, толкова често, колкото е възможно. Опитайте се да направите времето за хранене приятно, разговаряйки и споделяйки. Нека то не бъде време за мъмрене или спорове. Ако обядите/вечерите са неприятни, децата могат да се опитат да се хранят по-бързо, за да напуснат масата възможно най-скоро. На един по-късен етап от развитието им, те могат подсъзнателно да търсят храна, за да притъпят стреса. 

Ангажирайте децата си в пазаруване и приготвяне на храната. Тези дейности ще развият хранителните предпочитания и ще дадат възможност на децата да бъдат част от хранителния процес и да изпитват удовлетворение. В допълнение, децата могат да бъдат по-склонни да опитат храни, в чието приготвяне са взели пряко участие. 

План за закуски. Непрекъснатите закуски могат да доведат до преяждане, но закуски, които са планирани в определено време през деня, могат да бъдат част от балансиран, питателен план, без те да влиаят на апетита на детето по време на основни хранения. Първият прием на храна е изключително важен за подрастващите, за това трябва да сте сигурни, че ще заситите детето с храни, които да му дадат достатъчно енергия.

Избягвайте хранения пред телевизора. Опитайте се да се храните само в определени области на вашия дом, като трапезарията или кухнята. Яденето пред телевизора може да доведе до преяждане, тъй като по-трудно се обръща внимание на чувството за ситост и пълнота. Насърчавайте децата си да приемат повече вода. Консумирането на подсладени и газирани напитки е свързано с повишените нива на затлъстяване сред децата.

Опитайте се да не използвате храна като наказание или награда! Наказание с храна може да провокира у децата притеснения, че няма да получат порцията си и ще си легнат гладни. В резултат на това, децата ще се нахвърлят върху порцията си веднага щом получат шанс. Награда с храна като бонбони например, би породило чувството у децата, че този вид храна е по-специална и ценна от други храни. Поставянето на условия: „Ако си изядеш зеленчуците ще получиш десерт”, изпраща погрешно послание към зеленчуците като вид храна. 

Уверете се, че вашите деца се хранят балансирано извън дома си. Научете повече за тяхното училище и местата откъдето се снабдяват с храна. Ако се хранят в столови, проучете менюто за седмицата и се уверете, че приемат разнообразни храни. Обърнете внимание на размера на порциите и съставки. Прочетете етикетите на храните и количеството на транс-мазнините.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност