Close search

Кайсиите – добър приятел на сърцето ни

Кайсиите – добър приятел на сърцето ни Консумацията на кайсии има тайнствен лечебен ефект върху сърцето. На латински кайсия означава „скъпоценен”. Photo credit sticker

Консумацията на кайсии има тайнствен лечебен ефект върху сърцето. На латински кайсия означава „скъпоценен”. Малките оранжево-млечни плодове не са много сочни, но определено сладки и много богати на калий.

Калият е микроелемент, който се намира във водата на клетката. Биохимичната му роля се състои в неговото действие в ензима натрий/калий – АТФ-аза (Na/K-ATPase). Това е ензим, който е от огромно значение. Той транспортира калия в клетката, а натрия навън от клетката и поддържайки баланса калий/натрий, осигурява необходимият йонен градиент за поддържане на доброто биологично състояние на сърцето. Наличието на калий е от огромно значение за функционирането на нервите и мускулите. Той стимулира задържането на азота, подпомага обмяната на гликогена и така да повишава мускулната маса и стимулира мускулната хипертрофия. Сърцето е най-важният мускул в нашето тяло и недостигът на калий може да доведе до остри сърдечни смущения, които могат да доведат до спиране на сърдечната дейност.

Разпространените у нас сортове кайсии зреят откъм края на юни до началото на август, а повечето – през втората половина на юли. Периода, през който може да ги консумираме пресни не е много голям, но сушените кайсии не са по-малко полезни. В тях съдържанието на калий е около 4 пъти повече, отколкото в пресните.

Освен богати на калий, кайсиите съдържат магнезий, чрез който бързо и за дълго понижават високото кръвно налягане. При хипертония в сезона на узряването им всички кардиолози препоръчват да се ядат колкото се може повече кайсии.

Кайсията е единственият плод, при който и костилката може да се използва за храна и по хранителна стойност не отстъпва на бадемовите ядки, дори успешно ги замества. Тя е богата на мазнини, соли и белтъчини и участва в много сладкарски рецепти. Освен това ядките на костилките от кайсии успокояват дразнеща кашлица кашлица, трахеит, бронхит, ларингит. При болни от сърдечна недостатъчност това е подходящо лечение, тъй като няма никакви странични действия.

Рецептата е следната: Ядките на 25 кайсиеви костилки се обелват от кожата и се оставят хубаво да изсъхнат. След това се стриват на прах и се дават 3-4 пъти на ден по 1 ч.л. с чай или друга течност.

При сърдечна аритмия може 5 пресни кайсии да се смачкат на пюре и да се смесят с 1 ч.ч. айран. Приема се ежедневно.
Консумацията на кайсии във всичките и възможни варианти – нектари, компоти, сокове, включени в шейкове и др. е изключително важно за да имаме здраво сърце и да не ни се налага да ги приемаме впоследствие по лекарско предписание.

Плодовите шейкове трябва да се пият 20 минути преди консумацията на други ястия – това е основното правило. Така няма опасност плодовете да ферментират в стомаха и хранителните вещества лесно се абсорбират от кръвта.

Източник: happy-at-home.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност