Close search

Кайсиите – добър приятел на сърцето ни

Кайсиите – добър приятел на сърцето ни Консумацията на кайсии има тайнствен лечебен ефект върху сърцето. На латински кайсия означава „скъпоценен”. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Консумацията на кайсии има тайнствен лечебен ефект върху сърцето. На латински кайсия означава „скъпоценен”. Малките оранжево-млечни плодове не са много сочни, но определено сладки и много богати на калий.

Калият е микроелемент, който се намира във водата на клетката. Биохимичната му роля се състои в неговото действие в ензима натрий/калий – АТФ-аза (Na/K-ATPase). Това е ензим, който е от огромно значение. Той транспортира калия в клетката, а натрия навън от клетката и поддържайки баланса калий/натрий, осигурява необходимият йонен градиент за поддържане на доброто биологично състояние на сърцето. Наличието на калий е от огромно значение за функционирането на нервите и мускулите. Той стимулира задържането на азота, подпомага обмяната на гликогена и така да повишава мускулната маса и стимулира мускулната хипертрофия. Сърцето е най-важният мускул в нашето тяло и недостигът на калий може да доведе до остри сърдечни смущения, които могат да доведат до спиране на сърдечната дейност.

Разпространените у нас сортове кайсии зреят откъм края на юни до началото на август, а повечето – през втората половина на юли. Периода, през който може да ги консумираме пресни не е много голям, но сушените кайсии не са по-малко полезни. В тях съдържанието на калий е около 4 пъти повече, отколкото в пресните.

Освен богати на калий, кайсиите съдържат магнезий, чрез който бързо и за дълго понижават високото кръвно налягане. При хипертония в сезона на узряването им всички кардиолози препоръчват да се ядат колкото се може повече кайсии.

Кайсията е единственият плод, при който и костилката може да се използва за храна и по хранителна стойност не отстъпва на бадемовите ядки, дори успешно ги замества. Тя е богата на мазнини, соли и белтъчини и участва в много сладкарски рецепти. Освен това ядките на костилките от кайсии успокояват дразнеща кашлица кашлица, трахеит, бронхит, ларингит. При болни от сърдечна недостатъчност това е подходящо лечение, тъй като няма никакви странични действия.

Рецептата е следната: Ядките на 25 кайсиеви костилки се обелват от кожата и се оставят хубаво да изсъхнат. След това се стриват на прах и се дават 3-4 пъти на ден по 1 ч.л. с чай или друга течност.

При сърдечна аритмия може 5 пресни кайсии да се смачкат на пюре и да се смесят с 1 ч.ч. айран. Приема се ежедневно.
Консумацията на кайсии във всичките и възможни варианти – нектари, компоти, сокове, включени в шейкове и др. е изключително важно за да имаме здраво сърце и да не ни се налага да ги приемаме впоследствие по лекарско предписание.

Плодовите шейкове трябва да се пият 20 минути преди консумацията на други ястия – това е основното правило. Така няма опасност плодовете да ферментират в стомаха и хранителните вещества лесно се абсорбират от кръвта.

Източник: happy-at-home.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност