Close search

Кога, как и защо да пием вода

Кога, как и защо да пием вода Кога, как и защо да пием вода? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кога, как и защо да пием вода - това е една доста актуална тема, особено на фона на задаващите се летни жеги, пишат от tefini.com.

Защо да пием вода?
Пиенето на вода подпомага баланса на телесни течности. Тялото ни е съставено от около 60% вода. Водата подпомага функции като храносмилане, абсорбиране, циркулация, създаването на слюнка, преноса на хранителни вещества и поддържането на телесна температура. 

Когато течностите в тялото намалеят започваме да усещаме жажда, за съжаление, жаждата идва със закъснение и ни показва, че вече имаме недостатък на вода в организма. 

Кое е по-добрият вариант – крадец в къщата и включването на аларма или просто добра защита, за да не влизат крадци и да не се включва алармата?

Водата може да ни помогне да контролираме приема на калории.
От години се знае, че особено при отслабване е от изключителна важност да пием много вода. Една от основните ползи от водата е, че подпомага изхвърлянето на токсини от организма, чрез урина, пот и т. н. 

Освен това храните богати на вода като плодовете и зеленчуците спомагат за това да се почувствате сити с по-малко количество храна и калории.

Водата ви дава сила и енергия.
Клетките в тялото ви, които не поддържат електролитния си баланс (зависим от водата) се свиват, а това води до мускулна умора. 

Следователно, ако спортувате е много важно да приемате повече течности. 

Пийте повече вода около 2 часа преди тренировка, а по време на тренировка приемайте малки количества вода на малки глътки и гледайте водата да не е много студена.

Водата е от изключителна важност за правилната работа на бъбреците ви.
Колкото повече вода пиете, толкова по-често ще филтрирате съдържанието на бъбреците си, където няма да се задържат вредни вещества и минерали, които могат да доведат до възпалителни процеси и образуване на камъни. 

При прием на достатъчно течности пишът ви ще бъде светъл на цвят – почти бял. Дори да не чувствате жажда цветът на урината ви е показателен за необходимостта ви от прием на допълнителни течности.

Приемът на достатъчно течности предпазва от констипация.
Когато не приемате достатъчно вода, дебелото ви черво извлича вода от отпадните вещества, за да поддържа тялото хидратирано и ето ви проблем. 

Вода в комбинация с фибри (зеленчуци, плодове) е най-доброто за вашия храносмилателен тракт. Такъв режим намаля грандиозно риска от различни заболявания, включително рак.

Хидратирана и добре изглеждаща кожа.
Предполагам всички сте чували за суха кожа и хидратиращи кожата козметични продукти. Кожата ви съдържа голямо количество вода и предпазва тялото от загуба на излишни телесни течности.

Съответно, ако не пием достатъчно вода, рискуваме да изсушим кожата си прекалено, особено лятото.

Колко и как? 

Пийте минимум 2 литра вода на ден, като ако тренирате, потите се много или пиете алкохол трябва да увеличите поне с още литър приема.

Пийте вода ПРЕДИ хранене, а не по време или след, понеже така разреждате стомашните сокове и пречите на правилното храносмилане.

Алкохолът е един от най-сериозните причинители на дехидратация в организма, за това е от изключителна важност да пием много течности едновременно с приема на алкохол.

Разпределете приема си на вода равномерно през деня.

Предпочитайте слабо-минерална вода на проверени марки, напоследък водата от чешмата е със съмнително качество.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност