Close search

Кои храни да включим в менюто си за по-добра памет?

Кои храни да включим в менюто си за по-добра памет? Каквото хапваме през деня оказва влияние върху нашата памет. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Каквото хапваме през деня оказва влияние върху нашата памет. Продуктите от ежедневното ни меню действат по различен начин. Има храни, които сякаш "сипват гориво" в мозъка ни и той започва да работи на пълни обороти.

Боровинки и малини 

Не е тайна, че те са източник на антиоксиданти и фитоестрогени, имат малко калории и страхотен вкус. Учените споделят, че боровинките и малините могат да предпазят от наранявания на мозъка и клетките. Те могат да бъдат и добър заместител на сладките храни. Когато ви се дояде нещо сладко - просто хапнете шепа малини или боровинки.

Орехи и ленено семе

Орехите съдържат здравословните мазнини, както и Омега-3 мастни киселини, които помагат на организма ни да работи правилно и ни зареждат с енергия. В лененото семе също има Омега-3 киселини, затова то може да бъде добра добавка към салатата или купичката с мюсли за закуска.
Слънчогледови семки
Те също ни помагат да мислим по-бързо и по-качествено. Освен това подобряват и настроението. Съдържат тиамин (витамин В1), който стимулира паметта и мисловната дейност. Триптофанът в слънчогледовите семки пък е естествена аминокиселина, която мозъкът преобразува в серотонин, който ни дава добро настроение.

Домати 

В по-големи количества доматите могат да подобрят еластичността и цвета на кожата. Те са и естествен антисептик. В червения зеленчук има ликопен, който стимулира бързото мислене и спомага за предотвратяване на деменция. Ликопена се усвоява най-добре, когато доматите са термично обработени, затова е препоръчително да добавим доматения сос към менюто си.

Яйца 

Яйцата са богат източник на протеини. Освен това съдържат 12 витамина, изключително важни за доброто функциите на организма ни, както и уникалната съставка холин (витамин В4), която стимулира паметта и усилва познавателните функции. Яйцата са много подходяща закуска за здравословен старт на деня.

Черен шоколад 

Той е перфектната храна, която стимулира продуктивността и активността ни. Съдържанието на флаванол стимулира притока на кръв, а това засилва концентрацията, визуалната и вербалната памет.

Източник: media.framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност