Close search

Колко да ядем? Отговорът е в ръцете ни

Колко да ядем? Отговорът е в ръцете ни Колко да ядем – този въпрос терзае едва ли не всеки, който има какво да яде. Някои се измъчват с изтощителни диети, от които няма особен ефкт или по-лошо – има йо-йо ефект. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Има и по-лесен начин – да хапваме каквото искаме, но да ограничим количеството. Тук има два основни метода. Диетата на шотландската писателка Мюриъл Спарк е да намалите точно наполовина всичко, което ядете.

Вторият метод буквално е в вашите ръце – нарича се ръчна диета и се състои в това да пресмятаме количеството белтъчини, мазнини, въглехидрати, които поемаме, „на ръка“.

1. Когато съберете шепите на двете си ръце заедно – това е оптималното количеството листни зеленчуци (марули, зеле), което да поемете на един път. По отношение на плодовете и зеленчуците препоръките са за пет такива порции дневно.

2 Свитият юмрук представлява оптималното количество въглехидрати (хляб, картофи, паста, ориз), което да поемем за деня.

3. Дланта, без пръстите е индикатор за количество  месо, което да ядем. Видът на месото е без значение.

4. Шепата на едната ръка е равна на порция плодове или зеленчуци като броколи, моркови и т.н. Измерена по този начин една порция се равнява приблизително на 80 гр., а както вече споменахме,  препоръчителната доза е 5 такива порции на ден.

5. Горната фаланга на палеца е колкото количеството мазнини за ден (масло, зехтин, слънчогледово масло, майонеза и т.н.).

6. Долепени палец и показалец указват количеството сирене за деня.
7. Дланта без пръстите показва колко мазна риба като сьомга или шаран може да ядете. За бялата риба можете да се отпуснете – дланта+пръстите.

Ето и колко шоколад може да хапвате, без да повлияете негативно на обиколката си:

Ползата от „ръчната диета“ е, че измервателния уред винаги е с вас.

Чудесно би било бабите да се съобразяват с нея. Детските ръце са по-малки, съответно и порциите трябва да се намалят.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност