Close search

Лененото семе сваля риска от сърдечен удар наполовина

Лененото семе сваля риска от сърдечен удар наполовина Лененото семе сваля риска от сърдечен удар наполовина Photo credit sticker

Добавянето на ленено семе към диетата ни може да е най-важната стъпка за понижаването на високото кръвно налягане, твърдят учени. След само шест месеца рискът от сърдечен удар ще спадне с до 50%, а рискът от инфаркт – с 30%, съобщават изследователи от университетската болница Холгин в Куба в свой доклад пред Американската асоциация за сърцето.
Според тях лененото семе има по-силен понижаващ кръвното налягане ефект от всяка друга храна, която досега е била изследвана за влияние върху този показател.

Изследователите тествали ефекта на лененото семе върху пациенти със заболяване на периферните кръвоносни съдове, като повечето от тях имали повишено кръвно налягане и приемали съответните медикаменти срещу хипертония. Половината участници в изследването консумирали дневно по 30 г ленено семе, включено в различни печива, докато останалите консумирали подобни тестени продукти, но без ленено семе в тях.

След 6 месеца в групата, приемала ленено семе, се наблюдавал значителен спад на кръвното налягане: около 10 mm Hg на систоличното и 7 mm Hg на диатоличното кръвно налягане. Тези снижения могат да ограничат с до 50% риска от удар и с 30% риска от инфаркт, изчисляват кубинските изследователи.

Източник: blitz.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност