Close search

Леща за белтъчини

Леща за белтъчини Леща за белтъчини Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Леща, Lens culinaris, е растение от семейство Бобови, Fabaceae, което се култивира заради семената, които се използват за храна. На височина израства най-често до 20-40 см, стъблото е изправено. 

 Лещата е използвана за храна в Европа преди боба, който е донесен от Америка поне десет века по-късно. Растението е храстовидна култура, чиято родина е Азия и по-конкретно зони в Близкия изток. Смята се, че лещата е сред първите култивирани от човека храни, а археолози са намирали находки на култури от вида на лещата в древни селища, които са датирани на възраст над 8000 години. От Мала Азия и Азия лещата е пренесена в Европа и Африка. Заради високата й хранителна стойност, която благоприятствала развитието на цивилизация, тя е една от най-употребяваните в миналото хранителни култури. Това се дължи на високите стойности на протеини в съдържанието й по време, в което месото и рибата са били луксозни храни, които не са били достъпни за всички хора.

Храната е страхотен източник на витамини В1, В2, В3, В5, В6 и В9, както и на минерали - желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен, калций, калий, мед, манган. Тя е с нисък гликемичен индекс, затова има слабо до умерено влияние върху нивата на инсулина. 

 В съдържанието на лещата има фибри, които се грижат за стомаха и червата, прочистват организма и са чудесна съставка за стройно тяло. Протеинът в храната е около 25%, което е една от най-високите стойности сред храните. Лещата съдържа незаменими аминокиселини и фолиева киселина, които са особено важни за бременни и кърмачки, за деца и за професионални спортисти.

Фибрите в храната могат да понижат холестерола и могат да се включат в борбата срещу констипацията.

Фолиевата киселина и магнезий подпомагат за здраво сърце и подобряват здравето на артериите. Културата не съдържа много мазнини и натрий, затова е здравословна съставка в менюто. Лещата е лесносмилаема, подобрява обмена на вещества, редуцира кръвното и отоците. Макар да е много хранителна, лещата не е напълно безопасна за консумация. Хората с алергии могат да проявят реакция на свръхчувствителност спрямо ястия с леща. Освен това тя може да раздразни чувствителния стомах на хора с язви и раздразнени черва. Много по-лека от обикновената леща е червената, която е обработена.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност