Close search

Лещата - полезна и през лятото

Лещата - полезна и през лятото Лещата - полезна и през лятото Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Подценявана и нарочена за "проста" храна, лещата все по-рядко се среща в българската кухня.

Това обикновено бобово растение крие огромен потенциал за лятно ястие. Една чаша сварена леща осигурява почти пълния Ориентировъчен дневен прием (ОДП) на редица важни съставки, като триптофан – над 50% от ОДП, фосфор – 36%, фибри – 63% и същевременно едва 12% калории.

Лещата е изключително богата и на фибри, което благоприятства понижаването на холестерола, както и регулирането на кръвната захар, предотвратявайки твърде бързото й покачване след хранене. Пренебрежително малките количества растителни мазнини и ниското калорийно съдържание я правят чудесен избор за горещите дни, пишат колегите от puls.bg.

Желязото и магнезият в зрънцата също са с високи нива: порцията от 200 грама съдържа съответно 36% от ОДП желязо и 49% магнезий, което има укрепващ ефект върху сърдечните мускули. 

Магнезият, като естествен антагонист на калциевите канали, действа освежаващо на кръвоносните съдове, позволявайки им да се отпуснат, което понижава кръвното налягане и подобрява кръвообращението. Това гарантира по-равномерно разпределение на кислород и хранителни вещества из тялото. Изследвания сочат, че недостигът на магнезий е не само предпоставка към сърдечен удар, но освен това, ако след сърдечната криза нивата му продължават да бъдат недостатъчни, сърдечният мускул страда тежко от свободните радикали.

Желязото е полезно и за освежаване на телесните запази от елемента, особено за жени по време на менструация. За разлика от червеното месо, лещата не е така наситена на мазнини и калории, което я прави подходяща храна за пазещите фигурата си. Заради завишените си нужди от желязо, бременни жени и подрастващи деца също трябва често да хапват леща - основната му биологична роля е да участва в изграждането и функцията на хемоглобина.

Лещата съдържа естествените съединения - пурини. Те са често срещани в растителния и животински свят, но при някои хора може да съществува изострена чувствителност към тях, което може да причини здравословни проблеми. Самите пурини могат да бъдат разградени в тялото до пикочна киселина, която може да предизвика формирането на уратни или пикочно-киселинни камъни в бъбреците. Според експерти пурините от месни и рибни продукти повишават значително риска от камъни в бъбреците, докато пурините с растителен произход нямат влияние върху този риск. Относно този липсваш ефект на растителните пурини все още се спори, хубаво е хората склонни на камъни в пикочните пътища да имат все пак едно на ум.

Лещата е евтин продукт, достъпен през цялата година. Готви се лесно и бързо, лека е за храносмилане и е от особена полза през лятото, за предотвратяване на анемични състояния в горещините и осигуряване на енергия за по-дълги интервали от време през деня.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност