Close search

Любимите храни и хранителни навици на различните поколения

Любимите храни и хранителни навици на различните поколения С течение на годините, поколение след поколение, най-предпочитаните храни и хранителни навици се променят Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

С течение на годините, поколение след поколение, най-предпочитаните храни и хранителни навици се променят. С това се мени и модата в храненето, и качеството на храните и здравето на хората. 

От международната компания за поръчки на храна foodpanda, проследиха как се променят хранителните навици на различните поколения и какви храни са били консумирани.

Преди 100 години, хората са приемали екологично чисти продукти, в повечето случай произведени от тях, като основно са наблягали на месо, млечни продукти и зеленчуци. На масата се слагало само това, което семейството само е произвеждало. В повечето случай жената в къщата е била домакиня и изцяло се е заемала с готвенето. Проучване показва, че в далечното минало, семейството много по-често е закусвало, обядвало и вечеряло заедно, отколкото в наши дни. Други, любопитни факти са, че нашите прабаби и дядовци, не познават вегетарианството и никога не са пропускали закуска. За това поколение, първото хранене за деня е било най-важно. 

През годините животът става все по-динамичен и труден. Големите градове се развиват много бързо и все повече хора, предпочитат модерния живот, пред земеделския. Отварят се все повече ресторанти и места за бързо хранене, а многобройните асортименти в магазините ни заливат от всеки ъгъл.

Забързаният начин на живот и еманципацията при жените, дава отражение и при времето, което слабият пол отделя за приготвяне на храна. Според проучване, през 50-60-те години на 20-ти, максимума за стоене над печката става 2 часа. Храненията намалят до две на ден като масово се пропускат закуската и обяда. Най-предпочитаните храни са полуфабрикатите и тези, които не изискват много време за приготвяне, а обединяването на семейството е по-скоро около телевизора, отколкото около масата. 

През 90-те години полуфабрикатите, заемат основно място на трапезата. При над 70% от анкетираните, закуската се пропуска и първото им хранене е на обяд, на крак. Предпочитаната храна са пиците и бургерите. Увеличава се посещаемостта на ресторантите и поръчките на готова храна за вкъщи. Членовете на семейството се хранят отделно, който каквото намери в хладилника, а времетраенето за готвене спада до 40-мин. През тези години затлъстяването достига до епидемични нива. Все по-рядко се консумират плодове и зеленчуци, а качеството на храните е занижено. Количеството поглъщана храна на ден е по-малко, отколкото през изминалите десетилетия, но калоричността и вредните елементи в храните двойно по-големи. Бързото нарастване на хранително-вкусовата промишленост показват своето влияние върху здравето ни.

От няколко години на сам, все по-често започва да се говори за здравословни хранене и навиците на хората се променят много бързо. Започнахме да обръщаме внимание на здравето си и какво слагаме в устата си. 

Днес, купуваме много повече плодове, зеленчуци и риба, отколкото преди 20-30 години. Набляга се предимно на протеини и по-малко въглехидрати. В менюто си включваме полезни храни като семена, ядки и полезни заместители на вредните елементи. Започнахме да се интересуваме от качеството на храната, независимо колко по-скъпо би ни излязло и се вглеждаме внимателно в етикетите на храните. 

Хората предпочитат да платят повече за прясна и здравословна храна. Друг интересен факт е, че консумацията на захар е спаднала двойно за последните 5 години. Отвориха се множество заведения за здравословно хранене, магазини и ферми за био-продукти, което води до вероятно подобряване и на здравето на човек. Здравословният начин на мислене се превръща в мода. Храненията се увеличават до 4-5 на ден, а часовият диапазон, в който поемаме храна е 7:30- 19:30. За сравнение, при предните поколения, последното хранене за деня е било между 20:30- 22:00.

Много неща се промениха през поколенията. И нещата ще продължават да се променят. За да сме здрави, трябва да обръщаме внимание не само на хранителните навици, но и на начина ни на живот. Повече пресни храни, повече спорт и по-малко стрес- това е тайната на дълголетието.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност