Close search

Любимите ястия на държавите от Източна Европа

Любимите ястия на държавите от Източна Европа Кои са любимите ястия на държавите от Източна Европа? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Да опознаем другите, като обикнем храната им.

Инициативата на Европейския парламент "Вкусът на Европа" е пред приключване и вече по всичко личи, че България и шопската салата ще са победители в този конкурс за любимо ястие на Европа. Нашенската шопска салата води с над 13 хил. гласа пред студената супа от цвекло на литовците или зелевите сармички на Румъния.

От страна на Западна Европа участието в конкурса е вяло и неангажирано, което може само да ни говори, че не си обичат толкова родните манджи. Затова пък ние ще обърнем поглед към Източна Европа и любимите ястия на държавите от бившия социалистически блок. Културата на тези държави, сред които е и България, често е подценявана, но тя крие доста интересни неща, а сред тези интересни неща е и кухнята.

Ето любимите ястия на държавите от Източна Европа, членки на ЕС, представени по географско положение от север на юг (ястията са взети от конкурса "Вкусът на Европа"):

Естония - Копърка с хляб. Ястието всъщност представлява нещо като хапки, с яйце, копърка, лук и масло. Лесно за приготвяне, а също така звучи вкусно.

Латвия - Подсладена ръж с трюфели. Това, което звучи толкова екстравагантно е нещо, наподобяващо чийз кейк, но с подсладена сметана, печен ръжен хляб, трюфели, ванилия и канела. Обещава да е добър десерт.

Литва - Студена супа от цвекло. Свежа лятна супа с кефир, цвекло, краставици, лук, яйца и копър. Наподобява таратора, но не точно.

Полша - Ловджийска яхния. Малко сини сливи, малко сушени гъби, малко лук, кисело зеле, домати, сухо вино, специални полски сосове за месо, дафинов лист и месо. Манджа, която ще се хареса на всеки ловджия, прибиращ се вкъщи след сбор с дружинката.

Чехия - Телешко филе в сметанов сос. Определено тежко ястие, което дава няколко допълнителни килограма в теглото.

Словакия - Словашки кнедли с овче сирене. Кнедлите са ястие, типично за Централна Европа. Те могат да съдържат много неща и да са както сладки, така и солени. В тази версия на кнедлите се съдържат картофи, брашно, яйца, овче сирене и бекон.

Унгария - Унгарски пълнени сарми. Като в България чуем сарми, обикновено си мислим за нашата версия с ориз, малко кайма и т.н. В случая тези сарми са с няколко вида месо, зелеви листа, кисело зеле, яйца, брашно, домати, лук и сметана.

Словения - Потика. Десертът е вид руло и съдържа брашно, мая, ром, жълтъци, масло, лимонова кора, ванилия, захар, малко сол и мляко.

Хърватия - Парени еклери със сирене. За тестото са нужни брашно, яйце, мазнина, балсамов оцет (който може да се замени с ябълков сайдер) и малко вода. За плънката се ползват масло, крема сирене, 4 яйца, квасена сметана, сол и пипер. Топинга съдържа квасена сметана, настъргано обикновено сирене, малко масло и сол на вкус. А това, което се получава, може да се опише само като вкусно.

Румъния - Зелеви сарми. Добре познати и в българската кухня. Разликите с типичните български сърми са малко. Румънците използват домати за сос и вкарват бекон и стар хляб в плънката.

Гърция - Лозови сарми. Защо гърците не са избрали за любимо ястие мусаката, можем само да гадаем. В техните лозови сърми те слагат освен ориз и лук, както правим ние в България, още кедрови ядки, лимонов сок и сушена мента. Като нашите, ама не точно. Но най-вероятно все така вкусни.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност