Close search

Марсилска афера

Марсилска афера Представете си, че гостувате на богат марсилски аристократ с вкус към живота, храната и виното, влюбен в своя град... Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Представете си, че гостувате на богат марсилски аристократ с вкус към живота, храната и виното, влюбен в своя град...

Настанени сте в едно от именията му, той ви запознава с най-чаровните места на този древен и уникален град, води ви из най-добрите ресторанти, с най-вкусната храна… Точно такова преживяване ви очаква, ако се потопите в страниците на последния роман на Питър Мейл „Марсилска афера“.

Може би главният герой на историята е самата Марсилия – най-древният град във Франция, вечен съперник на Париж, пълен с живот и удоволствия, явна слабост на автора. В едно интервю британецът от Прованс Питър Мейл твърди, че Марсилия е „много по-провансалски град от, да речем, Кан или Ница“.

Най-новото заглавие на Gourmet Publishing излиза на българския пазар точно в края на 2013, годината, в която Марсилия е Европейска столица на културата - същата Марсилия, която дава цвят, аромат, вкус и приключенски дух на историята в романа.

Както в предишната си книга от тази серия, „Винена афера“, сладкодумният Мейл тук отново прави малък реверанс към американската черна новела. Блестящият специалист по разследване на изискани престъпления, а също гурман и виноценител Сам Левит, който е основен персонаж и в двата романа, носи нещо от духа на Марлоу.

Левит е нает от марсилския богаташ Франсис Рьобул, който високо цени изобретателността на Сам в преструвките и измамите. Мисията е благородна – Сам е подставено лице и говорител на Рьобул в тайно предрешен архитектурно-строителен конкурс в Марсилия. Въпреки рискованата си и напрегната работа, Сам успява да се наслади на удоволствията, които градът и регионът предлагат, заедно с приятелката си Елена Моралес.

Някак леко и безгрижно се разгръща сюжетът, свързан с мръсните игри в строителния бизнес и с подкупните градски управници. И ако за нас в България грозното бетониране на черноморския ни бряг е болезнен факт, то в романа „Марсилска афера“ Сам Левит може би има шанс да спаси от опропастяване единствения малък залив в Марсилия, останал незастроен. Дали ще успее?

Криминалната интрига тук е и чудесен повод да опознаем Марсилия, да се отдадем на дълги обеди и вечери в някои от най-вкусните ресторанти, да опитаме уханен буябес, да дишаме морския въздуха на Марсилия, да се изгубим по тесните улици на квартал Le Panier, да затаим дъх при гледката на Notre Dame De La Garde, да се смаем от изящната архитектура на La Vieille Charité, да се забавляваме със соления език на рибарите от Старото пристанище или да оставим експанзивният марсилски журналист Филип да ви запознае с френската душевност.

„Марсилска афера“ на Питър Мейл се чете на един дъх и ни оставя с чувството, че сме прекарали незабравими дни в Марсилия, споделили сме страхотна вечеря с приятели и сме открили тайния чар на живота в най-голямото пристанище на Средиземно море.

Британецът Питър Мейл е автор на редица романи и пътеписи, вдъхновени от живота в Прованс. Той живее заедно със съпругата си във Франция над 20 години и е кавалер на ордена на Почетния Легион на Френското правителство, заради своя културен принос за страната. 

*„Марсилска афера“ е седмата книга на Питър Мейл, издадена от Gourmet Publishing.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност