Close search

Месото и заблудите за него

Месото и заблудите за него Месото и заблудите за него Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Месото не е непременно храна, която трябва да се избягва, пишат от zdrave.bg. Но кои са основните заблуди, на които робуваме, включвайки месото в менюто си?

Мнозина са на мнение, че консумацията на престояло месо е вредна за здравето. Научно доказано е, че месото може да бъде източник на токсини, които да окажат негативно въздействие връху човешкото тяло. На практика обаче, това се получава единствено когато в него са започнали процесите на гниене, в резултат на които са се отделили тези токсини.

Вегетарианството не е решение на този проблем, тъй като дори някои от хората, отказали се от месото, консумират риба, в която по същата логика могат да се съдържат токсини.

Прекаляването с месото причинява рак

Широко разпространена е заблудата, че прекомерната консумация на месо може да предизвика появата на ракови образувания, поради канцерогенните вещества, които се съдържат в него.

Учените обаче са потвърдили, че за наличието на такива вещества може да се говори единствено при храните, които са били пържени или опушвани. Консумацията на варено, задушено, обработено на скара месо не крие този риск.

Месото предизвиква напълняване

Както и всички останали продукти, така и видовете месо се различават по хранителните си показатели. Схващанията, че месото оказва негативен ефект върху външния вид и води до скоростно напълняване, се основават на знанията, че месото се усвоява от тялото напълно. Поради това честата консумация на тлъсти меса гарантира изобилие от калории, а оттам и напълняване. В същото време обаче, нетлъстите меса и пилешкото не само че не крият същата опасност, но са и основен елемент на множество диети.

Хората, които не ядат месо, живеят по-дълго

Това твърдение се поддържа най-вече от вегетарианците.
В действителност, върху продължителността на живота рефлектират всички елементи на действителността – ген, влияние на околната среда, стрес в ежедневието. Така че твърде погрешно е да се посочва месото като източник на всяко зло.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност