Close search

Млякото може да бъде вредно за костите

Млякото може да бъде вредно за костите Масово хората смятат, че консумацията на голямо количество мляко заздравява костите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Масово хората смятат, че консумацията на голямо количество мляко заздравява костите. Това обаче би могло да се окаже поредният мит. 

Данните от последното проучване на шведски учени за жените, които пият по повече от три чаши мляко дневно, показват, че при тях има по-голям риск от счупвания, отколкото при тези, които консумират по-малки количества, съобщава Би Би Си.

Учените посочват обаче, че изследването им само посочва тенденция и не представлява доказателство, че млякото е вредно за костите. В случая влияние оказват и фактори като алкохол или наднормено тегло.

"Хората, които пия много мляко, са с 50% по-висок риск от тазобедрени фрактури", казва проф. Карл Майкълсън от университета в Упсала. В изследването участие са взели 61 400 жени за период от над 20 години и 45 300 мъже за 11 години, които е трябвало да попълнят въпросници за консумацията на мляко, кисело мляко и сирена за период от година.

Наблюденията на участниците в последващите години показват, че в групата на консумиращите повече прясно мляко има повече случаи на костни фрактури. Освен това в нея е по-висока и смъртността. Сходна, макар и по-слабо изразена тенденция, е наблюдавана и при изследваните мъже.

Противоположен обаче е моделът при консумиращите кисело мляко (йогурт). В тази група хората, които ядат повече от него са с по-нисък риск от фрактури. Възможно обяснение е наличието на захари в прясното мляко. Предишни изследвания показват, че те причинят състаряване.

"Резултатите може да поставят под въпрос препоръките за пиенето на много мляко за здрави кости. Но те трябва да бъдат интерпретирани внимателно"  , казва проф. Майкълсън. Според него препоръките за балансирано хранене не трябва да бъдат променяни, преди да бъдат направени допълнителни проучвания.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност